Nanoplasticele, impact asupra tratamentului. Anulează efectul antibioticelor

nanoplasticele - FOTO: Freepik
Acest lucru invizibil anulează efectul tratamentelor. În plus, favorizează și apariția unor bacterii.

Vezi și: Semnele de pe picioare care ar putea indica colesterolul ridicat. Sunt indicatori și ai infarcului

Nanoplasticele amenință eficacitatea antibioticelor, dezvăluie un studiu. Un studiu recent realizat de o echipă internațională de cercetare, cu contribuții semnificative din partea MedUni Vienna, a scos la iveală constatări alarmante cu privire la interacțiunea dintre particulele nanoplastice și antibiotice.

Publicat în jurnalul Nature - Scientific Reports, cercetarea indică faptul că aceste particule de plastic de dimensiuni reduse nu numai că diminuează eficacitatea antibioticelor, ci pot, de asemenea, să favorizeze apariția bacteriilor rezistente la antibiotice.

Tetraciclina și plasticele comune

Investigația a fost condusă de Lukas Kenner de la MedUni Vienna, împreună cu Barbara Kirchner de la Universitatea din Bonn și Oldamur Hollóczki de la Universitatea din Debrecen. Echipa a dorit să înțeleagă modul în care particulele nanoplastice, care sunt mai mici de 0,001 milimetri, afectează antibioticul cu spectru larg tetraciclina, utilizat pentru tratarea diferitelor infecții bacteriene, inclusiv cele ale tractului respirator, pielii și intestinelor.

Plasticele studiate includ polietilenă (PE), polipropilenă (PP) și polistiren (PS)—toate fiind prevalente în ambalaje—alături de nylon 6,6 (N66), întâlnit în numeroase textile, cum ar fi îmbrăcămintea și tapițeria, potrivit My Science.

Vezi și: Peptidele gardian, noua terapie împotriva bolilor inflamatorii. Reglează activitatea imună în sistemul nervos central

Mecanismul de legare și îngrijorările de mediu

Folosind modele complexe pe computer, cercetătorii au demonstrat că particulele nanoplastice pot lega tetraciclina, reducând astfel eficacitatea antibioticului. În mod notabil, legarea a fost cea mai puternică cu nylonul, ceea ce ridică preocupări semnificative cu privire la mediile interioare, unde nivelurile de micro- și nanoplastic sunt aproximativ de cinci ori mai mari decât în aer liber. Kenner a subliniat că particulele de nylon sunt adesea eliberate din textile și pot intra în organismul uman prin inhalare.

Vezi și: Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac

Nanoplasticele - FOTO: Freepik

Amenințarea rezistenței la antibiotice

Una dintre cele mai îngrijorătoare constatări ale studiului este că legarea tetraciclinei la nanoplastice poate reduce nu doar activitatea biologică a antibioticului, ci poate și transporta medicamentul în locuri nedorite din organism.

Acest lucru ar putea duce la o pierdere a efectelor vizate și ar putea induce rezultate adverse.

"Concentrația locală a antibioticelor de pe suprafața particulelor nanoplastice poate crește, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice", a menționat dr. Kenner.

Având în vedere că plasticele precum nylonul 6,6 și polistirenul se leagă mai eficient de tetraciclina, acestea ar putea crește semnificativ riscul de rezistență—o amenințare globală în creștere.

Vezi și: Peptidele gardian, noua terapie împotriva bolilor inflamatorii. Reglează activitatea imună în sistemul nervos central

Un apel pentru cercetări suplimentare

Acest studiu subliniază că riscurile asociate nanoplasticelor se extind dincolo de impacturile directe asupra sănătății; acestea pot, de asemenea, să complice tratamentul bolilor prin subminarea eficacității antibioticelor. Kenner a subliniat necesitatea urgentă de a realiza cercetări viitoare pentru a explora modul în care nanoplasticele influențează alte medicamente.

"Dacă nanoplasticele reduc eficacitatea antibioticelor, doza reprezintă o problemă majoră", a mai spus dr. Kenner.

Pe măsură ce comunitatea medicală se confruntă cu creșterea amenințărilor legate de rezistența la antibiotice, înțelegerea implicațiilor contaminanților de mediu, precum nanoplasticele, este mai crucială ca niciodată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel