Mușcătura de om, cea mai periculoasă. Medic: Încărcătura infecțioasă este extrem de mare

muscatura de om cea mai periculoasa. FOTO: Freepik @user788993
Medicii trag un semnal de alarmă legat de mușcătura de om. Care sunt riscurile.

Dr. Elena Martin, medic chirurgie plastică, atrage atenția cu privire la mușcătura de om, dar și asupra pericolului la care sunt expuși cei mușcați, fie accidental, fie intenționat. Explicația specialistului este una simplă, dată de faptul că în saliva umană cantitatea de bacterii și microbi este cu mult mai mare decât în cea a animalelor.

”Cea mai periculoasă este mușcătura de om! Cât ar părea de ciudat, este mai periculoasă decât mușcătura de câine, decât mușcătura de pisică, decât mușcătura de cal!

Din simplul motiv că încărcătura infecțioasă este extrem de mare și în majoritatea cazurilor mușcătura de om se lasă cu amputație. Am văzut cazuri și le-am și tratat. Adică, au avut loc aceste amputații în majoritatea cazurilor.

Da, ține tot de chirurgia plastică și când se întâmplă, fie o bătaie mai năbădăioasă sau frecvent la boxeri dacă nu au mănuși…Determină osteită, adică infecția osului care, de regulă, se răspândește și se lasă cu amputații. Aveți grijă la mușcătura de om”, a declarat doctorul Elena Martin, medic de chirurgie plastică, pe TikTok.

Vezi și: Superbacteriile, o problemă mondială. OMS: Există un decalaj major în descoperirea tratamentelor inovatoare

100-200 de bacterii orale, în orice moment

”Muşcătura unui om poate produce o rană extrem de periculoasă. Există peste 700 de tulpini de bacterii orale, iar în mod obişnuit, în gura unui om se găsesc, în orice moment, 100-200 asemenea tipuri de bacterii”, spune prof. Stanislav Dusko Ehrlich, de la Institutul Stomatologic din cadrul King’s College, Londra, citat de Descoperă.

Cea mai periculoasă infecție este cea cu stafilococi, existând un caz de mușcătură în care pacientul, o bunică mușcată accidental de nepot, a fost la un pas de amputația degetului.

Stafilococul este un grup comun de bacterii. Unele tipuri de stafilococi se află în mod normal pe pielea oamenilor și în mediu și nu cauzează îmbolnăvire. Alte tipuri, cum este Stafilococul Auriu, poate cauza infecții grave.

La nivelul oaselor, infecția cu Stafilococul Auriu se manifestă prin: frisoane, febră, durere de oase, roșeață și umflături la nivelul pielii de deasupra oaselor (osteomielita).

Diagnosticarea infecției stafilococice a pielii se face prin examinare clinică, în timp ce aceea de la nivelul oaselor se face prin analize de sânge și test al fluidelor infectate.

Leziunile pielii, risc de infecție. Medic: Urmăriți evoluția rănii periodic pentru a verifica stadiul de vindecare

Leziunile pielii pot să apară din cauza unor accidente casnice și nu numai. Important este ca acestea să fie curățate și dezinfectate în mod corespunzător pentru a nu exista riscul unor infecții. Cele mai multe tăieturi și zgârieturi dispar în timp, dar unele duc la cicatrici și infecții. Dacă o rană se infectează, aceasta trebuie tratată pentru a evita deteriorarea gravă. O rană grav infectată poate necesita amputare. În cazuri rare, o rană infectată poate fi fatală.

Mici incidente pot apărea oriunde și oricând. Nu putem preveni de fiecare dată rănirea noastră sau a celor dragi, dar este important să acționăm corect și la timp, pentru a preveni agravarea leziunilor.

Cum se curăță corect leziunile pielii

Câteva măsuri eficiente sunt recomandate de medicul Perișanu Ștefan, maior, medic primar chirurgie general de la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu, pentru a interveni în siguranță asupra rănilor superficiale.

”Înainte de a acorda orice îngrijire, spălați-vă pe mâini pentru a evita infectarea rănii.

În cazul în care rana sângerează și sângerarea nu se oprește de la sine, oprirea sângerării se realizează prin presarea unei comprese sterile timp de 10-30 de minute pe zona afectată.

Este important ca rănile provocate de tăieturi și zgârieturi minore să fie curățate și dezinfectate cât mai rapid. Ulterior, pentru a menține curată zona afectată se poate aplica pansament steril. Schimbarea pansamentelor este obligatorie când se murdăresc sau se udă;

În cazul arsurilor minore, în situațiile în care zona arsă nu are mai mult de 3 centimetri și presupune o roșeață superficială (ex. după expunerea la soare, dureri ușoare și bășici mici) aplicați o compresă cu apă rece pentru a calma durerea. Nu spargeți bășicile formate, ele împiedică infectarea zonei arse;

Urmăriți evoluția rănii periodic pentru a verifica stadiul de vindecare și a preveni eventuale infecții.

Consultați un medic de fiecare dată când considerați că nu puteți controla una dintre situațiile menționa”, arată medicul. Citește mai departe AICI.

Vezi și: De ce ne dor oasele când se schimbă vremea. Ce trebuie să faci de acum. Mutasem Maher, 6 sfaturi geniale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel