Multivitaminele nu prelungesc viața, arată un studiu

multivitaminele - FOTO: Freepik
Aceste vitamine te pot ucide. Deși sunt recomandate persoanelor de toate vârstele, acestea nu doar că nu au efecte pozitive, ba din contră cresc riscul de mortalitate.

Multivitaminele, un pilon al suplimentelor de sănătate, nu oferă beneficii semnificative pentru longevitate, conform unui nou studiu realizat de Institutul Național de Cancer din SUA. Publicat în JAMA Network Open, studiul sugerează că aceste suplimente nu contribuie la prelungirea vieții, contrar credinței populare.

Cercetare pe termen lung

Studiul a inclus peste 390,000 de adulți americani sănătoși, urmăriți timp de peste 20 de ani. Cercetătorii au comparat utilizatorii zilnici de multivitamine cu cei care nu le foloseau. Concluziile au fost surprinzătoare: utilizarea regulată a multivitaminelor nu a fost asociată cu un risc mai scăzut de deces din orice cauză. De fapt, în unele analize, utilizatorii zilnici au avut un risc ușor mai mare de mortalitate, deși diferența era minimă.

Aceste rezultate ar putea pune la îndoială convingerile a milioane de americani care iau multivitamine în speranța unei vieți mai lungi și mai sănătoase. Deși multivitaminele sunt adesea promovate ca o "poliță de asigurare" pentru sănătate, studiul subliniază că nu există dovezi clare că acestea contribuie la o longevitate îmbunătățită.

Vezi și: Cartofii copți, superalimentul surprinzător pentru diabetici. Scad nivelul glicemiei

Vezi și: Trosnitul gâtului, nesănătos. Poate provoca AVC

Alternativa: Stilul de viață sănătos

Cercetătorii pun accentul pe importanța unui stil de viață sănătos pentru longevitate. Dieta echilibrată, bogată în fructe și legume, exercițiile fizice regulate, renunțarea la fumat și menținerea unei greutăți sănătoase sunt factorii care contribuie semnificativ la o viață lungă și sănătoasă. Aceste obiceiuri oferă beneficii complexe care nu pot fi replicate prin suplimente.

Limitările studiului

Deși studiul este extins și pe termen lung, trebuie menționat că nu a fost un studiu controlat randomizat, care este considerat standardul de aur în cercetarea medicală. Participanții au ales dacă să ia multivitamine, iar diferențele între utilizatori și non-utilizatori ar putea influența rezultatele. În plus, variațiile în compoziția multivitaminelor nu au fost complet luate în considerare.

În concluzie, cercetările sugerează că pentru cei mai mulți dintre noi, un regim sănătos și echilibrat de viață este mai valoros decât o pilulă zilnică de multivitamine.

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai colesterolul mărit. Dr. Sorin Băilă: Este foarte, foarte mult. Nu e normal să ajungem aici

Vezi și: Riscul de cancer, asociat cu înaintarea în vârstă. Cele mai frecvente cazuri apar la persoanele de peste 50 de ani

Multivitamine - FOTO: Freepik@Field023

Ce sunt, de fapt, multivitaminele

Multivitaminele și multimineralele sunt cele mai populare suplimente la nivel mondial, cu o popularitate în continuă creștere în ultimele decenii.

Există o credință răspândită că aceste suplimente pot îmbunătăți starea generală de sănătate, pot compensa deficiențele alimentare și pot contribui la reducerea riscurilor de boli cronice. Multivitaminele sunt preparate care combină mai multe vitamine și minerale esențiale, uneori adăugând și alte ingrediente.

Deoarece nu există un standard uniform pentru compoziția multivitaminelor, formulările pot varia considerabil între diferite mărci și produse, arată Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel