MOXIFLOXACINUM - prospect

Foto: Pixabay
MOXIFLOXACINUM – prospect. Acțiune: Fluorochinolonă antibacteriană, din generația nouă, cu spectru larg; bactericid prin inhibarea ADN-girazei (topoizomerazei) bacteriene.

MOXIFLOXACINUM – prospect:

Denumirea comercială: AVELOX, MOFIL, MOFINACIN, MOFLAXA, MOXIFLOXACINA AUROBINDO, MOXIFLOXACINA KABI, MOXIFLOXACINA ROMPHARM, VIGAMOX

Forma: Picături oftalmice, soluție perfuzabilă, comprimate filmate

Indicații: Sistemic: tratamentul oral al sinuzitelor bacteriene acute, al exa cerbării bronșitei acute, al pneumoniei comunitare și al infecțiilor pelvine; tratamentul i.v. al pneumoniei comunitare și al infecțiilor complicate cu tanate și ale țesutului subcutanat, provocate de germeni sensibili. Oftalmic: tratamentul topic al conjunctivitei bacteriene purulente, provocate de tulpini sensibile la moxifloxacină.

Contraindicații: Hipersensibilitate la moxifloxacină, la alte chinolone sau la ori care dintre excipienți; sarcină și alăptare; copii și adolescenți; pacienți cu Insuficiență Hepatică severă, tulburări EKG (interval QT prelungit), tulburări electrolitice, bradicardie semnificativă, Insuficiență Cardiacă semnificativă cu fracție de ejecție a ven triculuilui stâng redusă, antecedente de aritmii simptomatice.

Atenție!: S-a demonstrat că moxifloxacina poate prelungi, la unii pacienți, interva lul QT. De aceea, acest medicament trebuie evitat pacienții tra tați cu antiaritmice din clasa iA (de ex. chinidină, procainamidă) sau clasa III (de ex. amiodaronă, sotalol), datorită lipsei de experiență. Nu trebuie exclus însă un efect aditiv al moxifloxacinei cu medicamentele ce prelungesc intervalul QT cum ar fi: cisapridă, eritromicină, antipsihotice și antidepresive triciclice. În timpul terapiei cu chinolone pot să apară convulsii, inflamații și rupturi ale tendoanelor, în special la vârstnici și la pacienții tratați cu glucocorticoizi. Pacienții trebuie sfătuiți să evite expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete și la soare. Pacienții trebuie avertizați că, înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, trebuie să-și testeze reactivitatea. Este necesară montorizarea INR la intervale mai scurte decât în lipsa adm. de moxifloxacină.

Reacții Adverse: Suprainfecții determinate de bacterii rezistente sau fungi (candidoze orale sau vaginale). Dureri abdominale, cefalee, greață, diaree, vărsături, dispepsie, tulburări ale gustului, amețeală. Prelungirea intervalului QT. Creșterea valorilor transaminazelor. La adm. locală: dureri oculare, iritații oculare, prurit local, sindrom de ochi uscat, hiperemie oculară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel