Modalități ușoare de a trata o prostată mărită

Toaleta. Foto: Pexels
Simptomele unei prostate mărite (hiperplazia benignă de prostată sau HBP pe scurt) sunt de cele mai multe ori ușoare la început, dar de obicei vor deveni mai deranjante în timp. Este indicat și sigur să fii cu ochii pe ea până când devine deranjantă și justifică un tratament suplimentar. Dar în primele  faze pot fi utile următoarele modalități de a trata natural prostata mărită: 

De regulă, simptomele care apar când prostata e mărită includ:

- greutate la urinare,
- nevoia de a te încorda ca să poți urina,
- flux slab de urină,
- stropitul atunci când urinezi,
- nevoia de a urina urgent și/sau frecven,
- trebuie să re trezești des noaptea pentru a urina,
- scurgeri accidentale de urină (incontinență urinară). 

Dacă simptomele se agravează, dumneavoastră și medicul dumneavoastră puteți discuta despre tratamente medicamentoase. Dacă începeți să aveți complicații grave, cum ar fi retenția urinară, poate fi timpul să faceți o procedură chirurgicală.

În cazul în care aveți prostata mărită trebuie să știți că ea trebuie supravegheată medical, printr-un consult la fiecare șase până la douăsprezece luni, medicul dumneavoastră primar sau urologul vă va măsura simptomele și va efectua un examen fizic (inclusiv un examen rectal digital). Medicul poate face, de asemenea, o scanare a vezicii urinare după mergeți la baie pentru a urina, pentru a se asigura că vezica se golește așa cum ar trebui. Acest test măsoară ceea ce se numește „reziduu post golire”, arată experții de la Harvard Health. 

De asemenea, medicul poate ere analize de sânge și de urină. Testele de sânge ar putea include un azot ureic din sânge și creatinina pentru a vă verifica funcția rinichilor, și un antigen specific de prostată (PSA). Medicul ar putea cere, de asemenea, o probă de urină pentru a se asigura că nu există nicio inflamație sau infecție a prostatei.

Schimbări ale stilului de viață

Între vizitele la medic, veți fi încurajat să faceți schimbări simple de comportament care pot ajuta la ameliorarea simptomelor urinare, indiferent dacă alegeți sau nu tratamentul. Medicul vă va recomanda modificări pe care le puteți face pentru a reduce simptomele, inclusiv să:

- evitați consumul de lichide seara,
- evitați să beți multe lichide înainte de a ieși din casă sau de a începe o călătorie,
- urinați când aveți nevoie, fără să așteptați,
- mergeți la baie într-un program stabilit, chiar dacă nu simțiți nevoia să mergeți.

Când mergeți la baie, trebuie să vă goliți complet vezica urinară. Acest lucru va reduce nevoia de „vizite” ulterioare la toaletă.

Unele medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, cum ar fi antihistaminicele și decongestionantele, pot afecta urinarea. Cu ajutorul medicului, este posibil să puteți reduce efectele schimbând dozele, schimbând momentul în care le luați sau trecând la medicamente care cauzează mai puține probleme urinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel