Moartea iminentă, ce este. Cum să recunoști și să oferi suport în ultimele zile

moartea - FOTO: Freepik@smth.design
Când un apropiat se află în ultimele zile de viață, recunoașterea semnelor morții iminente devine importantă pentru a oferi îngrijire adecvată și suport emoțional. Dar cât durează, de fapt, până o persoană trece la cele veșnice.

Vezi și: Beta-carotenul și acidul folic, asociate cu riscul de cancer. Duc la cancer pulmonar și colorectal

Pe măsură ce o persoană se apropie de sfârșitul vieții, recunoașterea semnelor morții iminente devine esențială pentru a oferi îngrijire adecvată și suport emoțional. Înțelegerea schimbărilor fizice și mentale care apar în ultimele zile poate ajuta familia și medicii să asigure confortul maxim și o tranziție cât mai blândă.

În această perioadă delicată, procesul de moarte activă aduce cu sine schimbări vizibile în starea fizică și mentală a persoanei, iar înțelegerea acestor semne poate ajuta atât medicii, cât și familia să navigheze prin această tranziție cu mai multă compasiune și pregătire.

De la pierderea interesului pentru mâncare și băutură la modificări în respirație și aspectul pielii, fiecare detaliu poate oferi indicii despre apropierea finalului, iar îngrijirea paliativă joacă un rol esențial în asigurarea unui confort sporit pentru cei aflați pe cale de a pleca din această lume.

Semne ale ultimelor zile de viață

Pe măsură ce o persoană dragă se apropie de sfârșitul vieții, nu este neobișnuit ca prietenii și membrii familiei să se întrebe cât de mult mai au de trăit. Deși poate fi dificil de prezis exact când cineva va deceda, Palliative Care Network of Wisconsin notează că majoritatea oamenilor vor trece prin același tipar de semne când sunt în ultimele zile de viață, care sunt adesea denumite "moarte activă" sau "moarte iminentă".

Ei subliniază că recunoașterea când se apropie moartea activă poate ajuta medicii să determine cele mai bune măsuri pentru pacientul aflat în pragul morții și pentru familia acestuia.

Vezi și: Preferințele culinare, oglinda psihologiei. Radu Leca: Savarină sau amandină....

Ce este etapa preactivă a morții

Crossroads Hospice & Palliative Care adaugă că moartea activă survine după etapa preactivă a morții. Etapa preactivă poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. În această perioadă, persoana aflată pe cale de a muri poate începe să petreacă mai mult timp dormind. De asemenea, poate deveni mai puțin alertă. Dorința de a mânca și a se hidrata scade.

De asemenea, ritmul cardiac al acesteia poate varia și ochii și pielea pot deveni decolorate sau nu atât de strălucitoare. Atunci când moartea este iminentă, totuși, apar anumite semne clare ale apropierii morții.

Vezi și: Ceaiul negru, eficient în cazul diabetului. Reduce inflamația și scade glicemia

Moartea iminentă - FOTO: Freepik@DJaya

Semnele morții iminente

Moartea activă durează, în general, aproximativ trei zile. Hospice of the Golden Isles notează, totuși, că procesul poate dura o săptămână sau mai mult, în funcție de situația unică a persoanei.

În timpul morții active, persoanele vor pierde complet interesul pentru mâncare și băutură. Pe măsură ce tractul digestiv se oprește, mișcările intestinale și urinarea se încetinesc. Ele se vor retrage și pot petrece cea mai mare parte a timpului adormite sau inconștiente de împrejurimile lor.

Aceste persoane pot părea confuze sau delirante. De asemenea, tensiunea arterială poate scădea, iar temperatura corpului poate fluctua. Pe măsură ce circulația devine mai lentă, pielea poate deveni rece sau poate dezvolta pete maronii sau o culoare albastră sau gri. În cele din urmă, pe măsură ce moartea se apropie, persoana poate experimenta ceea ce este cunoscut sub numele de "răgetul morții" din cauza incapacității de a elimina lichidele din plămâni, conform Hospice of the Golden Isles.

De asemenea, pot avea ceea ce se numește respirație "Cheyne-Stokes", în care respirația lor alternează între respirații adânci și grele, respirații superficiale sau perioade fără respirație, conform National Institute on Aging.

Vezi și: Betablocantele, retrase din prima linie de tratament pentru hipertensiunea arterială. Prof. dr. Eduard Apetrei: Nu se mai recomandă ca primă indicație

Îngrijirea unei persoane care se confruntă cu moartea iminentă

Îngrijirea paliativă este destinată să ajute persoana aflată pe cale de a muri să rămână confortabilă și emoțional sprijinită, mai degrabă decât să trateze boala de bază.

În timpul morții active, un pacient aflat în îngrijire paliativă poate primi medicamente precum morfină. Morfina nu grăbește moartea la sfârșitul vieții, așa cum cred uneori oamenii greșit. Ea poate ajuta la controlul durerii și la ușurarea respirației. Medicamente anti-anxietate pot fi administrate pentru a calma anxietatea sau pentru a trata simptome precum convulsiile sau greața. De asemenea, medicamente precum atropina pot fi administrate pentru a reduce răgetul morții.

În plus, experții sugerează să vorbiți cu persoana în loc să vorbiți despre ea, deoarece se crede că aceasta poate încă auzi chiar și atunci când nu pare să fie trează, conform National Institute on Aging.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diabet simptome - Foto: Freepik @plusonevector
EXCLUSIV
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel