Pupatul moaștelor: de ce le pupăm și ce înseamnă dacă facem asta. Radu Leca: E un gest disperat. Acolo e speranța și tăria lor

EXCLUSIV
Pe 14 octombrie, credincioșii ortodocși din România sărbătoresc Sfânta Cuvioasă Parascheva, o zi dedicată pelerinajului și venerării moaștelor sfintei, aflate în Iași. Această tradiție, profund înrădăcinată în spiritualitatea românească, adună mii de oameni care vin să se închine și să se roage pentru sănătate și binecuvântare. 

Vezi și: Cine și când decide oprirea tratamentului unui pacient. Dr. Gabriel Oniscu: Din punct de vedere al unei morți cu demnitate, fără suferință

Într-o lume în continuă schimbare, în care provocările și incertitudinile par să ne învăluie, credința rămâne o constantă pentru mulți oameni, oferind confort și speranță. Această legătură spirituală devine, pentru unii, o sursă de inspirație și putere interioară, ajutându-i să facă față dificultăților vieții.

Psihologii și sociologii observă că, în vremuri de criză sau în fața unor momente dificile, credința poate acționa ca un liant social, adunând comunități în jurul valorilor comune și sprijinindu-i pe cei care se confruntă cu suferință. 

Pe 14 octombrie, mii de credincioși ortodocși din întreaga țară se îndreaptă spre Iași, unde au loc pelerinaje în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva. Această zi dedicată venerării moaștelor sfintei nu este doar un prilej de rugăciune, ci și o manifestare profundă a credinței și a speranței, în special pentru cei care se confruntă cu suferințe și boli grave. În fața raclelor sfinte, oamenii caută alinare și puterea de a depăși momentele dificile din viața lor.

Vezi și: Fosforilcolina, biomarkerul pentru evaluarea riscului cardiovascular. Anticorpul PC care protejează inima femeilor

Rugăciune - FOTO: Agerpres

Pupatul moaștelor, ce reprezintă

Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, faptul că pupatul moaștelor este un gest care transcende disperarea, aducând o formă de confort și conexiune spirituală.

"Pupatul moaștelor intră sub egida noțiunii de gest public fără ca el să aibă legături cu disperarea. Persoanele bolnave, persoanele bolnave incurabil merg către ideea de a pupa Sfintele Moaște pentru a se face bine pentru că acolo este speranța și tăria lor. 

Suntem printre puținele popoarele europene care intră sub incidența creștinilor-ortodocși practicanți care acceptă ideea de sărut a unei paveze de sticlă sau oțel, argint sau aur, sub care se află rămășițele sfinților.

Pentru oamenii obișnuiți nu este un gest disperat, dar pentru cei foarte bolnavi, bolnavi de cancer, leucemie, cu metastaze, atunci gestul intră și sub incidența gestului disperat. Pentru oamenii obișnuiți, care nu sunt bolnavi, gestul reprezintă o formă clară de iubire pentru Dumnezeu, în religia noastră creștin ortodoxă",  a explicat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Adevărul dur despre margarină. Detaliul dezgustător din restaurante. Wasim Nazer: De aceea se vindea în nebunie

Credința, ca refugiu

Într-o lume plină de provocări și incertitudini, credința devine pentru mulți o ancoră esențială, o sursă de speranță și alinare. Psihologul Radu Leca subliniază importanța acestei legături spirituale, afirmând că „tuturor ne face bine să ne agățăm de ceva. 

În momente de suferință sau disperare, credința poate oferi nu doar un refugiu emoțional, ci și o motivație pentru a continua. Această nevoie de a găsi un sprijin spiritual devine cu atât mai evidentă în fața bolilor grave sau a crizelor personale.

"Tuturor ne face bine să ne agățăm de ceva, de singurătate, răutate, boală suntem sătui. Noi avem nevoie să ne ridice cineva și să vedem o intrare către o viață mai bună și către ziua de mâine să fie cea mai bună. Dăcă nu o să ne agățăm de nimic, o să fim singuri, triști și o să stăm în întuneric", a explicat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel