Mituri și adevăruri despre carne. Medic: Este de 30 de ori mai mare

mituri si adevaruri. FOTO Pexels
Mituri și adevăruri despre carne, dar și de ce mâncăm mai puțină carne în sezonul cald.

Vine weekendul și iar se incing grătarele prin țară, dar care este cea mai potrivită carne pe care să o consumăm? E cea care ne place sau cea care ne face mai puțin rău sănătății?

Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, a explicat aceste lucruri în matinalul de la Antena 1, unde a și demontat câteva dintre miturile legate de consumul de carne.

”Este foarte cald, noi ne adaptăm la această căldură, este important să ne hidratăm foarte bine și dorim să mâncăm mai ușor. Corpul nostru en dă semnale, dorește să mănânce chiar și mai puțin. Multă lume scade în greutate mai ușor, de aceea unii avem greuatea de vară, greutatea de iarnă, pentru că vara este mai ușor. Mai mănânci fructe, nu ți-e foame și dacă nu ne este foame nici nu trebuie să ne încărcăm.

Acum sunt foarte potrivite supele de legume, creme de legume mâncate reci și ceva mai puțină carne. Nu simțim nevoia să mâncăm așa de multă. Motivul? Pentru că o digerăm ceva mai greu și este o selecție pe care o facem.

Carnea poate fi foarte grasă și am să vă arăt cum ar fi bine să alegem o carne mai slabă, un pește alb, adică un păstrăv, dorada, calcan, biban, știucă sau carne de pui, carne de curcan, tot carne albă, cu proteină, dar cu foarte puține grăsimi și să încercăm să nu ne aglomerăm cu multe grăsimi saturate din carnea grasă”, a spus dr. Anca Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Ca să exemplifice importanța în alegerea tipului de carne, nutriționistul a prezentat și câteva cifre. ”O pastramă de pui are în jur de 100 kcalorii, o pastramă de oaie are de trei ori mai multe, cantitatea de proteine este tot pe acolo, cam 20 de grame la suta de grame, însă cantitatea de grăsimi este de 30 de ori mai mare la pastrama de oaie. Totuși, trebuie să fim atenți, să ne mai uităm pe o etichetă, mai gândim puțin ce alimente aducem, pentru că ce se întâmplă cu un exces mare de grăsimi saturate? În timp crește colesterolul, crește riscul de  boli cronice, de infarct, AVC, și vrem să îmbătrânim frumos și sănătos”, a explicat Anca Hâncu.

Dieta mediteraneeană, recomandată pentru vindecarea diabetului. Dr. Hâncu: Se bazează și pe controlul porțiilor

Cum alegem carnea potrivită

”Știu obiceiul că îmi place și mie să merg la grătare, dar putem lăsa o bucățică mică de ceafă de porc, dar să aducem și carne cu mai puține calorii, mai ușoară, pentru că o să ne simțim mai bine. Și oricum, să fie lângă o salată mare, să fie legume, să fie vegetale”, a mai spus nutriționistul.

Întrebată ce părere are despre carnea de mistreț, Anca Hâncu a precizat că aceasta este una foarte ușoară, cu un aport caloric asemănător celei de pui, iar în cazul în care ”este bătrân, îl marinăm”.

Care sunt beneficiile unui consum de carne redus în sezonul cald

”Toate sfaturile din ultimul timp, în zonă de nutriție, sunt de a echilibra balanța și de a aduce proteine de origine animală și de origine vegetală, adică mâncăm carne dar ne mai aducem proteine și din alte surse.

Însă, pe timpul verii ne cade bine și o brânză de vaci, un iaurt, care au și ele proteine, ne mai aducem și din ouă, adică să fie totul echilibrat”, a mai spus specialistul în nutriție.

Cât privește cantitatea, specialistul afirmă că o restricție ar trebui să fie la carnea roșie, ”pentru că aceasta  în exces poate duce la cancer de colon și atunci ar fi cam 350 de grame”, dar că se poate ajunge până la 500 de grame în cazul unei persoane tinere și atletice.

Mituri și adevăruri legate de carne

Carnea de pui este slabă și nu îngrașă este un lucru adevărat afirmă Anca Hâncu. ”Are o cantitate mare de proteine, are 1,5 grame de grăsime la suta de grame, 20 g de proteine, deci nu îngrașă”.

Consumul de carne crește riscul de îmbolnăvire. ”Consumul în exces poate duce la gută sau poate afecta rinichii”, mai spune medicul.

Carnea nu trebuie consumată zilnic. ”Fals, pentru că la carne includem și pește și toate tipurile de carne slabă, nu e nicio problemă să mâncăm carne zilnic. Le rotim, de exemplu, pește alb, apoi, de două ori pe săptămână și un pește gras, pește roșu, să nu fie carne roșie foarte des, poate să fie o dată sau de două ori pe săptămână. Contează cantitățile și să fie combinată cu legume”.

Carnea roșie nu este sănătoasă. ”Este sănătoasă, ne aduce aport de fier, ne aduce vitamina B12, ne aduce elemente foarte bune, ne aduce zinc, valoros pentru organism, dar să nu exagerăm. La carnea roșie, mai periculoase sunt toate aceste produse procesate. Carnea roșie este foarte mult procesată și acolo crește cantitatea de sare, enorm, și acolo avem un mare pericol”, mai spune ea.

Vezi și: Alimentele procesate pot cauza cancer. Cârnații, salamul, slănina, principalele produse vizate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel