Anxietatea nu doar că îți afectează...
Luni de zile s-a crezut că Suedia este modelul perfect în lupta cu pandemia COVID-19, pentru că nu ar fi avut decât extrem de puține cazuri de boală sau de decese datorate acesteia. Un studiu, însă, realizat de cercetători de la prestigioasa Karolinska Institute, cea unde funcționează și partea de fiziologie și medicină a Adunării care acordă Premiul Nobel, vine cu o estimare care doboară mitul succesului Suediei.
Până la sfârșitul primului an al pandemiei din metropolitana Stockholm (capitala Suediei), cercetătorii estimează că o cincime din adulții din regiune aveau anterior COVID-19. Constatările, care sunt publicate în Journal of Internal Medicine (link direct studiu), provin din analize ale răspunsurilor la anticorpi anti-virali de la donatorii de sânge sănătoși și de la femeile însărcinate.
Pentru studiu, cercetătorii au examinat sângele de la 2.600 de donatori de sânge și 2.500 de femei însărcinate, probe luate între 14 martie 2020 și 28 februarie 2021. Donatorii de sânge și femeile însărcinate au avut o rată similară de infecție, apropiindu-se de 19% din grupul de studiu din martie 2020 până la sfârșitul lunii februarie 2021, cu puțin înainte ca în Suedia să înceapă campania de vaccinarea în masă pentru populația adultă.
Datele studiului arată că aproape toate (96%) probele pozitive depistate au afișat răspunsuri de neutralizare a virusului comparabile cu cele provocate de vaccinurile COVID-19 mRNA, sugerând că infecțiile mai ușoare oferă în general un grad de protecție la reexpunerea la virusul care cauzează COVID-19.
„Faptul că aproape una din cinci persoane din aceste grupuri de studiu a avut COVID-19 în primul an al pandemiei este uluitor. Datele arată cât de omniprezent este virusul în Stockholm și evidențiază necesitatea reducerii transmisiei pentru a reduce evoluția virală și pentru a preveni sarcina suplimentară asupra sistemului public de sănătate”, a declarat autorul corespondent Xaquin Castro Dopicode la Institutul Karolinska.
Ca o paranteză fie spus, de la 14 februarie 2020, de la primul caz înregistrat oficial, până în acest moment, zona metropolitană Stockholm, care are 2.391.990, conform Wikipedia, are declarate oficial puțin peste 248.000 de cazuri de infectare (conform datelor din baza de date a Johns Hopkins). Dar 20% din totalul populației - cât arată studiul a fi rata de infectare reală în această zonă - înseamnă că real au fost peste 478.000 de cazuri. În acest moment, Suedia are cu douăzeci de mii de cazuri de coronavirus mai puțin decât România, mai exact are 1.051.762 de cazuri de COVID-19 declarate oficial, față de 1.073.679 cât are țara noastră, în condițiile în care are doar puțin peste 10 milioane de locuitori (față de 19,41 milioane cât spune Eurostat că aveam noi în 2019). De altfel, Suedia este imediat după România în topul pe țări al cazurilor de COVID-19 realizat de specialiștii de la Johns Hopkins (link direct).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...