Mitul celor 10.000 de pași, demontat. Cât trebuie să mergem pe jos. Alin Pandea: Truc de marketing. De unde a venit cifra?

Mitul - Foto: Freepick @yanalya
Mitul celor 10.000 de pași este demolat de medici. Iată ce trebuie să știi despre numărul de pași pe care ar trebui să îl parcurgi în fiecare zi.

Mitul celor 10.000 de pași este invalidat de medicii specialiști. Cel mai bun studiu cu privire la această chestiunea fost publicat în mai 2019, de cercetătorii de la Harvard Medical School.

În cadrul studiului, aproape 17.000 de femei în vârstă (vârsta medie 72 de ani) au primit un dispozitiv care a numărat fiecare pas în timpul orelor de veghe, timp de șapte zile consecutive. A fost comparat numărul de persoane care au murit în următorii patru ani în patru grupuri, fiecare cu un număr mediu crescător de pași pe zi: 2.718 pași (cele mai puțin active), 4.363 pași, 5.905 pași și 8.442 pași (cele mai active).

Au fost folosite tehnici statistice riguroase pentru a lua în considerare influența altor lucruri în afară de nivelul de activitate care ar fi putut afecta riscul de deces al femeilor, cum ar fi bolile pe care le-ar fi putut avea.

Concluzia este că la aproximativ 7.500 de pași pe zi, riscul de deces a fost cu aproximativ 40% mai mic decât în cazul grupului cel mai puțin activ.

Peste 7.500 de pași, nu a existat un beneficiu suplimentar clar. De asemenea, vigoarea pașilor (cum ar fi cât de repede se mergea) nu părea să aducă beneficii suplimentare. 

Mitul celor 10.000 de pași, strategie de marketing

Dr. Alin Pandea, medic primar chirurg ortoped, a explicat câți pași trebuie să parcurgem zilnic pentru a ne menține sănătoși. 

”Fac 10000 de pași pe zi, este suficient? Cei 10.000 de pași pe zi reprezintă de fapt un “truc” de marketing. De câți pași avem nevoie cu adevărat?

O întreagă industrie a fost construită pe principiul ca cei 10.000 de pași pe zi sunt necesari pentru a fi sănătoși. Dar de unde a venit cifra?

10.000 este un număr complet arbitrar, care provine dintr-o campanie japoneză de marketing, de succes, de la mijlocul anilor ’60. În încercarea de a valorifica imensa popularitate a Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 1964, compania Yamasa a proiectat primul numărător de pași purtabil din lume, un dispozitiv numit manpo-kei, care se traduce prin „10.000 de pași”.

Firma producătoare a simțit că este un număr care indică un stil de viață activ și ar trebui să fie sănătos. Una dintre problemele majore cu obiectivul de 10.000 de pași pe zi este că nu ține cont de intensitatea exercițiilor fizice. Se pare că mersul rapid este de fapt de ajutor.

7.000 de pași pe zi este numarul optim si echivalează cu mersul pe jos timp de aproximativ 100 de minute”, arată dr. Alin Pandea, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel