Misofonie, reacție extremă la sunete: cum știi dacă o ai

Furie, critici
Misofonia este o reacție extremă, una până la furie, la sunete pe care alții nu le observă. Este asociată adesea cu tulburarea obsesiv-compulsivă.

Misofonie? E o reacție extremă la anumite zgomote pe care alții nu le observă, chiar și sunetele liniștite vă pot deranja. Mai sunt situații în care dacă aveți misofonie vă pot deranja sunete precum mestecat, plescăit, tuse, strănut.

Mulți oameni cu misofonie reacționează la sunetele unei anumite persoane. Poate fi o persoană, fie din familie, fie de la slujbă, care mănâncă și te deranjează că molfăie, plescăie sau scoate un sunet pe care-l consideri foarte enervant, se arată pe platforma webmd.com.

Cauzele misofoniei

Misofonia apare adesea alături de afecțiuni precum tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburările de anxietate sau sindromul Tourette. Nu se știe dacă aceste afecțiuni enumerate ar fi vinovate de apariția misofoniei.

Aceasta ar fi putut să apară pentru prima dată, se precizează pe platforma amintită, când erați nerăbdător și ați observat brusc un sunet scos de parteneră/parteneră care mestecă.

Cum se diagnostichează misofonia

S-a observat că oamenii cu misofonie au adesea mai mult mielină pe celulele nervoase din creier, iar sunetele care declanșează afecțiunea produc mai multă activitate în acele părți ale creierului legate de emoție și de amintirile pe termen lung. Specialiștii nu știu daca aceste semnale fizice sunt o cauză a misofoniei sau au loc din pricina ei.

Nu există un set oficial de simptome. Medicul poate căuta o serie de semne cheie precum sensibilitatea la sunete specifice sau chiar la gândul lor, iar aceste sunete vă irită, vă sperie și vă determină să reacționați agresiv.

Cum se tratează misofonia

Medicii susțin că nu există tratament, ci doar abordări care ameliorează cum ar fi anumite terapii de vorbire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel