MIOPIA și SOMNUL: De ce miopii dorm mai prost și li se agravează boala

Miopia și somnul sunt legate. Miopii dorm prost, iar afecțiunea apare în copilărie. Foto: Pixabay
Miopia și somnul sunt legate! Noi cercetări de la Universitatea Flinders din Australia arată că persoanele cu miopie sunt mai susceptibile de avea o calitate a somnului mai slabă decât persoanele cu vedere normală.

MIOPIA și SOMNUL: Studiul, publicat în jurnalul de specialitate Sleep (link direct studiu) arată faptul că persoanele cu miopie au ritmuri circadiene mai întârziate și producție mai mică de melatonină, un hormon secretat în creier și responsabil pentru reglarea somnului pe timp de noapte, în comparație cu persoanele cu vedere normală.

Disturbă ritmul circadian

Oamenii afectați de miopie sunt familiarizați cu frustrarea de a putea vedea în mod clar obiecte de aproape, dar nu și pe cele aflate la distanță.

Optometristul Dr. Ranjay Chakraborty, de la Flinders University Caring Futures Institute, spune că studiul vine în completarea dovezilor deja existente ale asociației potențiale dintre întreruperea ritmului circadian și dezvoltarea miopiei.

„Întreruperile ritmurilor circadiene și ale somnului datorate apariției luminii artificiale și a utilizării dispozitivelor electronice care emit lumină pentru lectură și divertisment au devenit o preocupare de sănătate recunoscută în mai multe domenii, dar impactul său asupra sănătății ochilor nu a fost studiat pe larg până acum. (...) Aceste constatări aduc dovezi importante că somnul optim și ritmurile circadiene nu sunt doar esențiale pentru sănătatea generală, ci și pentru o bună vedere”, a spus el. 

În cadrul studiului, realizat în colaborare cu Flinders University Sleep Institute, momentul și producția circadiană de melatonină au fost măsurate atât la persoanele cu miopie, cât și la persoanele cu vedere normală. Toți participanții erau studenți cu vârsta de douăzeci de ani.

Melatonina este un hormon secretat de glanda pineală a creierului pentru a menține ciclul somn-veghe al corpului și ritmurile circadiene. Producem melatonină la scurt timp după apariția întunericului, ajungând la secreția noastră între orele 2.00 și 4.00 dimineața.

Dr. Chakraborty spune că nivelurile de melatonină au fost măsurate la participanți prin probe de salivă și urină și că tinerii adulți cu miopie au întârziat semnificativ ritmurile circadiene și producțiile mai mici de melatonină în comparație cu participanții cu vedere normală.

Miopia este cea mai frecventă tulburare a vederii în rândul copiilor și adulților tineri și, în cazuri severe, îi predispune la mai multe boli care duc la orbire la vârsta adultă, cum ar fi ruptura și detașarea retinei, glaucomul și cataracta.

Dispozitivele digitale, o problemă serioasă pentru miopi

Persoanele cu miopie pot vedea clar obiectele din apropierea lor, dar obiectele aflate la distanță - cum ar fi semnele rutiere - sunt neclare. Condiția este cauzată de folosirea excesivă a ochiului în copilărie. Ca urmare, razele de lumină care intră în ochi se concentrează în fața retinei în loc de direct pe retină, provocând neclaritate.

Miopia apare în general la copii în timpul pubertății, dar poate apărea și la orice vârstă în copilăria timpurie. Cazurile globale de miopie sunt în creștere, unele cercetări indicând o legătură între utilizarea excesivă a dispozitivelor cu ecrane și apariția acestei afecțiuni. Dr. Chakraborty spune că obiceiurile de somn ale copiilor și timpul de expunere la ecrane trebuie reevaluate pentru a reduce riscul ca miopia să progreseze la tineri.

„Somnul adecvat este esențial pentru învățare, memorie, atenție susținută, performanță academică la școală și bunăstarea generală a copiilor în timpul dezvoltării timpurii ", arată specialistul. 

„O mulțime de dispozitive digitale emit lumină albastră, care poate suprima producția de melatonină și poate provoca întârzieri în ritmurile circadiene pe timp de noapte, rezultând un somn întârziat și de proastă calitate. (...) Este important să se limiteze expunerea la dispozitive digitale la copii, în special noaptea, pentru a asigura un somn bun și o vedere sănătoasă”, a completat dr. Chakraborty. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel