Migrenele, risc crescut de demență și boala Alzheimer

Dureri de cap
Migrenele se pare că ar crește riscul de demență și boala Alzheimer, spune un studiu. Potrivit cercetătorilor, câtă vreme nu există tratament pentru Alzheimer, prevenirea este cea mai importantă.

Demența este cea mai frecventă boală neurologică la adulții în vârstă, în timp ce durerile de cap, inclusiv migrenele, sunt cele mai frecvente tulburări neurologice de toate vârstele. Într-un studiu recent publicat în Jurnalul Internațional de Geriatrie de Psihiatrie, care a inclus 679 de adulți cu vârsta de peste 65 de ani, migrenele au fost un factor de risc semnificativ pentru demență, inclusiv boala Alzheimer.

Identificarea unui factor de risc pentru demență, cum ar fi migrenele, va permite detectarea mai timpurie a persoanelor cu risc. De asemenea, poate contribui la îmbunătățirea înțelegerii cercetătorilor despre biologia bolii Alzheimer și demența.

„Nu avem încă nicio modalitate de a vindeca boala Alzheimer, deci prevenirea este esențială”, a declarat autorul senior Suzanne L. Tyas, doctor, Universitatea din Waterloo, în Canada. „Identificarea unei legături cu migrenele ne oferă un motiv de ghidare a noilor strategii de prevenire a bolii Alzheimer.”

Migrenele în istoric cresc riscul

Analizele s-au bazat pe 679 de participanți cu vârste de peste 65 de ani și pe un studiu de cohortă privind sănătatea și îmbătrânirea. Participanții analizați ca intacți cognitiv la început au avut date complete cu privire la istoricul migrenei și toate variațiile la momentul inițial și au fost evaluați pentru rezultatele cognitive (toate cauzele de demență, boala Alzheimer ) 5 ani mai târziu.

Asocierea expunerii (istoricul migrenelor), confuzie (vârstă, sex, educație și depresie) și variabile intervenționale (hipertensiune, infarct miocardic, alte afecțiuni cardiace, accident vascular cerebral și diabet) cu toate subtipurile de demență și boală Alzheimer au fost evaluate utilizând mai multe modele de regresie logistică.

Un istoric al migrenelor a fost asociat semnificativ atât cu demența pentru toate cauzele, chiar și după ajustare pentru variabilele confundante și intervenționale.

Astfel, concluzia studiului a fost că migrenele au fost un factor de risc semnificativ pentru boala Alzheimer și demența cauzală. În ciuda mecanismelor vasculare implicate în fiziologia migrenei, acestea nu au fost asociate în mod semnificativ cu demența vasculară (adesea cauzată de un eveniment acut, specific, cum ar fi un AVC sau un atac ischemic tranzitoriu în care fluxul de sânge către creier a fost întrerupt).

Recunoașterea consecințelor dăunătoare pe termen lung ale migrenelor pentru boala Alzheimer și demență are implicații pentru gestionarea migrenei, precum și pentru înțelegerea etiologiei bolii Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel