Micșorarea zilei, impact asupra creierului. Vlad Ciurea: Trebuie să menținem odihna corespunzătoare. Să citim, să ne odihnim bine și să ne iubim

micsorarea zilei - FOTO: Freepik@massonstock@Captură YouTUbe@DC MEDICAL
EXCLUSIV
Micșorarea zilei are un impact masiv asupra creierului. Prof. univ. dr. Vlad Ciurea ne-a explicat ce trebuie să facem pentru a trece peste aceste schimbări și cum ajutăm creierul să se mențină sănătos.

Micșorarea zilei ne afectează funcționarea întregului organism. Modificările sezoniere ale luminii - zile mai lungi vara, mai scurte iarna - au fost asociate de mult timp cu comportamentele umane, afectând totul, de la somn și obiceiurile alimentare până la activitatea cerebrală și hormonală.

Tulburarea afectivă sezonieră este un prim exemplu este un tip de depresie legată de expunerea redusă la lumina naturală a soarelui, care apare de obicei în timpul lunilor de iarnă și mai des la latitudini mai mari, când orele de lumină sunt cele mai scurte.

Terapia cu lumină puternică s-a dovedit a fi un remediu eficient pentru tratarea tulburării sezoniere, la care se adaugă boli precum depresia majoră nesezonală, depresia postpartum și tulburarea bipolară, dar modul în care schimbările sezoniere în ceea ce privește lungimea zilei și expunerea la lumină afectează și modifică creierul la nivel celular și de circuit i-a ținut pe oamenii de știință în mare parte în întuneric.

Vezi și: Durerile de spate, semn al unui cancer agresiv. Mărturisiri dureroase: Mi-a devorat organele. Îmi pregăteam înmormântarea

Cum ne afectează mișcorarea zilei funcționarea creierului

Prof. univ. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum ne afectează toate aceste schimbări funcționarea creierului.

”Odată cu mișcorarea zilei, numărul de ore pe care le avem efectiv de lucru, scad. Noi, organismul uman trebuie să ne adaptăm la noua structură a zilelor de lucru și a zilei întregi. Avem organizată în creier o bijuterie care se numește ciclu, ritmul circadian, care spune că trebuie să mă trezesc dimineață, să mă culc la sfârșitul zilei. 

Ciclul acesta îmi arată că maxima mea activitate e de inteligență, este activitatea cerebrală între orele 10-12 și după-amiaza între orele 16-18. Odată cu reducerea orelor de lumină, acest ciclu va fi influențat. Totul este să ne adaptăm la acest ciclu, dar să nu reducem cantitatea de ore de odihnă, să menținem trezirea de dimineață, să menținem odihna la orele corespunzătoare. Eu spun ora 22:00. 

Pe cursul zilei trebuie să ne menținem acea regulă germană foarte corectă: 8+8+8, adică 8 ore de lucru, 8 ore de odihnă, 8 ore de administrație. Atunci, indiferent de cât de scurtă este ziua din punct de vedere al luminii, reușim să ne adaptăm.

Scopul nostru este să performăm atât la serviciu, cât și acasă, cât și în întreaga noastră activitate. Să nu uităm că weekendul trebuie să rămână weekend, odihna trebuie să rămănă odihnă”, a explicat prof. univ. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Vezi și: Testul care îți arată dacă ai cancer colorectal. Cristian Gheorghe: Este ieftin. Pacientul și-l poate cumpăra, îl face acasă. Rezultatele sunt rapide

Ce să facem pentru a combate efectele pe care schimbarea anotimpului le are asupra creierului

S-a demonstrat, de asemenea, că modificările sezoniere ale expunerii la lumină modifică numărul de neuroni care exprimă neurotransmițători în nucleul paraventricular, o regiune a creierului care joacă un rol esențial în controlul stresului, al metabolismului, al creșterii, al reproducerii, al sistemului imunitar și al altor funcții autonome.

”Trebuie să citim, să ne odihnim bine și să ne iubim. Baza alimentației, mai ales că ne apropiem de perioada de iarnă, constă în lucrurile curate, toate vegetalele, fructele, carnea de pește, nu grăsimile multe, nu carbohidrații, adică glucidele multe. Trebuie să ne luăm dulcele din miere, din ștevie. Nu trebuie să mâncăm mult. 

Este un proverb frumos chinezesc: dimineața mănâncă cu familia, la familia cu prietenul, iar seara trimite mâncarea dușmanului”, a mai explicat prof. univ. dr. Vlad Ciurea, de la Spitalul Clinic SANADOR.

Ce este tulburarea afectiv sezonieră

Tulburarea afectivă sezonieră, cunoscută și sub numele de depresie sezonieră, este o afecțiune mentală în care persoanele experimentează simptome de depresie sau de stare de spirit scăzută în mod regulat, în special în sezonul rece, de obicei în lunile de toamnă și iarnă. Acest fenomen este asociat în principal cu schimbările de lumină solară și poate afecta negativ sănătatea mentală și fizică a individului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel