Microglia: studiu recent de la Universitatea Notre Dame

Microglia, noi descoperiri FOTO: Pixabary
Microglia, o celulă a sistemului nervos despre care nu se știe multe, face obiectul unui studiu al cercetătorilor americani de la Universitatea Notre Dame.

Microglia – temă de studiu pentru cercetătorii de la Universitatea Notre Dame din Indiana, SUA. Aceștia credeau că microglia, celule ale sistemului nervos central (creier și măduva spinării), se limitează doar la sistemul nervos central, dar s-a descoperit că acestea trec în sistemul nervos periferic ca răspuns la leziuni, se arată pe sciencedaily.com și pe site-ul Universității Notre Dame.

Despre microglii se știe că "fac curat" în sistemul nervos central.

Experiment pe pești

Unul dintre cercetătorii participanți la studiu, Cody Smith, asistent la Științe Biologice din cadrul Universității Notre Dame, consideră că microglia, definită ca o celulă a sistemului nervos central, i-a surprins când au găsit-o în afara sistemului nervos periferic și i-a determinat să-și pună întrebări noi.

Într-un experiment creat în laborator au modelat o leziune a plexului brahial la o specie de pește (Danio rerio, denumirea științifică) și au observat cum microgliile au răspuns. Iar după ce și-au făcut treaba curățând resturile celulare, se întorc în sistemul nervos central cu resturile.

Microglii modificate

Însă, ele se întorc într-o stare modificată. Oamenii de știință au observat microglii modificate în nenumărate boli neurodegenerative, dar și în tulburările din spectrul autismului. Când vine vorba de o boală, microgliile modificate pot elimina prea mult din materialul celular - inclusiv cel sănătos. Iar asta ar putea cauza dureri neuropatice, tulburări sau stări de tip boală.

Cercetarea a fost finanțată cu bani de la bugetul statului Indiana, Fundația Alfred P. Sloan și Centrul pentru Celule Stem și Medicină Regenerativă.

Studiul a fost publicat în PLOS Biology. Poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel