Menopauza: tot ce trebuie să știi. La ce vârstă apare și care sunt primele simptome. 18 octombrie, Ziua Mondială a Menopauzei

menopauza foto:freepik
Menopauza - la ce vârstă apare și care sunt primele simptome. Anual, pe 18 octombrie este Ziua Mondială a Menopauzei.

Fiecare femeie ajunge în viață în punctul în care experimentează menopauza - o tranziție naturală și inevitabilă, dar adesea percepută ca un subiect delicat și stigmatizat în societate. Pentru a aduce această fază importantă a vieții femeilor în lumina reflectoarelor și pentru a promova înțelegerea și sprijinul în această perioadă, Ziua Mondială a Menopauzei a fost stabilită drept o ocazie de conștientizare și împuternicire.

Ziua Mondială a Menopauzei, sărbătorită în fiecare an pe 18 octombrie, a fost stabilită pentru prima dată în 2014 de către International Menopause Society (IMS) și North American Menopause Society (NAMS). Scopul acestei zile este de a educa femeile și comunitatea medicală cu privire la schimbările fiziologice și emoționale asociate menopauzei și de a reduce stigma și confuzia legate de această perioadă a vieții.

Menopauza - înțelegerea tranziției

Menopauza este momentul în viața unei femei când aceasta încetează să mai aibă cicluri menstruale regulate și nu mai poate rămâne însărcinată. Acest proces natural are loc pe măsură ce ovarul încetează să mai producă ovule și nivelurile hormonilor sexuali feminini, estrogenul și progesteronul, scad treptat. Deși menopauza este o fază normală a vieții, poate aduce cu sine o serie de simptome și schimbări care afectează calitatea vieții.

Menopauza este momentul care survine la 12 luni după ultima menstruație a unei femei. Anii care preced acest moment, când femeile pot experimenta modificări în ciclurile menstruale, bufeurile de căldură sau alte simptome, sunt denumiți tranziția menopauzei sau perimenopauza.

Tranziția menopauzei începe cel mai adesea între vârstele de 45 și 55 de ani. Aceasta durează în mod obișnuit aproximativ șapte ani, dar poate ajunge până la 14 ani. Durata poate depinde de factori precum stilul de viață, cum ar fi fumatul, vârsta la care începe și rasa și etnia. În perimenopauză, producția de estrogen și progesteron, două hormoni fabricați de ovare, variază semnificativ.

Tranziția menopauzei afectează fiecare femeie în mod unic și în diferite moduri. Corpul începe să utilizeze energia în mod diferit, celulele de grăsime se modifică, iar femeile pot lua în greutate mai ușor. Pot apărea modificări în sănătatea oaselor sau a inimii, în forma și compoziția corporală sau în funcția fizică.

Vezi și: Legătura dintre anxietate și insomnie. Metode pentru a avea un somn odihnitor

Simptomele menopauzei

Estrogenul este folosit de multe părți ale corpului unei femei. Pe măsură ce nivelurile de estrogen scad, pot apărea diverse simptome. Multe femei experimentează simptome ușoare, care pot fi tratate prin schimbări în stilul de viață, cum ar fi evitarea cafeinei sau purtarea unui ventilator portabil. Unele femei nu necesită niciun tratament, însă pentru altele, simptomele pot fi mai severe. Severitatea simptomelor variază foarte mult în întreaga lume.

1. Menstruațiile nu mai sunt regulate. Perioadele dintre ele pot fi mai scurte sau mai lungi. S-ar putea să sângerezi mai mult sau mai puțin decât de obicei. Însă toate aceste schimbări sunt normale, dar pentru a te asigura că nu există probleme, mergi la medic dacă:

- Perioadele dintre menstruații sunt foarte apropiate.

- Ai sângerări ușoare.

- Menstruațiile durează mai mult de o săptămână.

- Menstruațiile încep din nou după cel puțin un an de pauză.

2. Bufeurile de căldură. Multe femei au bufeuri de căldură, care pot dura mulți ani după menopauză. Acestea pot fi legate de schimbările nivelurilor de estrogen. Acestea sunt senzații bruște de căldură în partea superioară sau în întregul corp. Fața și gâtul pot deveni roșii. Pot apărea pete roșii pe piept, spate și brațe. Pot urma transpirația excesivă și frisoanele reci. Buferurile de căldură pot fi foarte ușoare sau suficient de puternice încât să te trezească din somn. Majoritatea bufeurilor de căldură durează între 30 de secunde și 10 minute. Acestea pot apărea de mai multe ori pe oră, de câteva ori pe zi sau doar o dată sau de două ori pe săptămână, conform NIA.

3. Controlul vezicii urinare. Pierderea controlului vezicii urinare se numește incontinență urinară. S-ar putea să ai un impuls brusc de a urina sau în timpul exercițiilor fizice, strănutului sau râsului. Primul pas în tratamentul incontinenței urinare este să te duci la un consult. Infecțiile vezicii urinare pot apărea, de asemenea, în perioada mijlocie a vieții.

4. Somnul. În jurul vârstei mijlocii, unele femei încep să aibă probleme în a obține un somn odihnitor. Poate că nu poți adormi ușor sau te trezești prea devreme. Și dacă te trezești în timpul nopții, s-ar putea să ai probleme în a adormi din nou.

5. Modificări ale stării de spirit. Ai putea simți că ai schimbări de dispoziție. Oamenii de știință nu știu de ce se întâmplă asta. Este posibil ca stresul, schimbările familiale sau senzația de oboseală să fie cauzele acestor schimbări de dispoziție. Vorbește cu medicul tău de familie sau cu un medic specialist despre ceea ce experimentezi. Există tratamente disponibile pentru a ajuta.

De asemenea, pentru unele femei, simptomele pot include dureri de cap și palpitații ale inimii. Deoarece simptomele menopauzei pot fi cauzate de modificările nivelurilor hormonale, este imprevizibil cât de des vor experimenta femeile simptome și cât de severe vor fi acestea.

Menopauza este o experiență personală și unică pentru fiecare femeie, iar conștientizarea acestui fapt este crucială pentru a reduce stigmatizarea și judecata asociată cu această perioadă a vieții. 

Vezi și: De ce ai nasul înfundat. Ce poți face ca să scapi de congestia nazală

Ameliorarea simptomelor

Există mai multe modalități de a gestiona simptomele menopauzei, inclusiv terapia hormonală și terapiile alternative, precum suplimentele naturale și acupunctura. Fiecare femeie este diferită, iar deciziile ar trebui să fie luate în consultare cu un medic specialist pentru a asigura cea mai potrivită abordare pentru nevoile individuale.

Ziua Mondială a Menopauzei servește și ca un apel la împuternicirea femeilor în această fază a vieții lor. Femeile sunt încurajate să își ceară ajutorul medical atunci când este necesar, să caute sprijin din partea comunității și să își asume controlul asupra propriei sănătăți și bunăstări.

Prin conștientizare, educare și susținere, femeile pot trece prin menopauză cu încredere și sănătate, abordând această tranziție naturală cu atitudine pozitivă și înțelegere. Ziua Mondială a Menopauzei ne amintește că această fază a vieții este parte integrantă a vieților femeilor și merită să fie tratată cu respect, compasiune și sprijin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel