Menopauza, impact asupra sănătății oculare. Vederea încețoșată și ochii uscați, simptomele mai puțin cunoscute

menopauza - FOTO: Freepik@DesignUni
Aceste două simptome iritante sunt asociate cu menopauza, iar aproape 40% dintre femei nu fac legătura cu schimbările hormonale, dar efectele sunt serioase.

Vezi și: Diabetul de tip 2, identificat cu AI. Tonul vocii, analizat

Un nou studiu a relevat că 38% dintre femei nu conștientizează legătura dintre menopauză și problemele oculare, precum vederea încețoșată și ochii uscați. Recent, o cercetare a evidențiat o statistică îngrijorătoare: 38% dintre femei nu sunt conștiente că vederea încețoșată și sindromul ochilor uscați ar putea fi legate de menopauză. Această concluzie provine dintr-un studiu comandat de Vision Express, care coincide cu Săptămâna Națională a Sănătății Oculare.

Deși discuțiile despre menopauză au evoluat, cu simptome precum confuzia mentală și bufeurile devenind mai recunoscute, efectele schimbărilor hormonale asupra sănătății oculare rămân în mare parte neexplorate.

Creșterea conștientizării

Studiul indică o lacună semnificativă în cunoștințele privind simptomele legate de ochi în timpul menopauzei. Potrivit constatărilor, 37% dintre femei nu au asociat sindromul ochilor uscați cu schimbările hormonale din perioada de mijloc a vieții.

În mod alarmant, 26% au exprimat teamă cu privire la vederea lor în timp ce navighează prin această etapă a vieții. Cercetările de la Optegra Eye Health Care susțin această idee, relevând că doar o treime dintre femei recunosc că scăderea nivelului de estrogen poate conduce la o serie de probleme oculare, inclusiv vederea încețoșată și un risc crescut de cataractă.

Vezi și: Răspunsul imun de tip 2 ar putea asigura remisia cancerului pe termen lung

Menopauza, impact asupra sănătății oculare - FOTO: Freepik@garavagliaveronica

Fluctuații hormonale

Dr. Nabila Jones, optometrisă și co-autor al studiului la Optegra, oferă explicații despre schimbările hormonale care apar pe măsură ce femeile intră în menopauză.

"Fluctuațiile hormonale, cum ar fi estrogenul în exces sau redus, pot afecta glandele ochilor responsabile de producerea lacrimilor, conducând la boala ochilor uscați", explică dr. Nabila Jones, potrivit Express.

Alarmant este faptul că doar 21% dintre femeile chestionate erau conștiente de această afecțiune, iar doar o treime dintre adulții din Marea Britanie știau că picăturile pentru ochi disponibile fără rețetă pot ameliora simptomele. Această lipsă de conștientizare face ca multe femei să sufere de simptome debilitante, când tratamente simple ar putea oferi o ușurare imediată.

Vezi și: Mișcarea, secretul longevității. Prof. dr. Gabriel Prada: Este ca un masaj pe creier

Ochiul uscat, ce este

Dr. Jones explică o concepție greșită comună despre boala ochiului uscat.

"În ciuda numelui său, un semn frecvent raportat este ochii excesiv de lacrimoși", a explicat dr. Jones.

Acest paradox apare atunci când glandele ochilor nu produc suficiente uleiuri, ceea ce determină evaporarea rapidă a lacrimilor. Ca răspuns, ochii produc lacrimi suplimentare, dar de o calitate inferioară, ceea ce duce la lăcrimare.

Vezi și: Oboseala cronică a pacienților cu long COVID, îngrijorătoare. Produce schimbări în sistemul nervos central

Soluții simple pentru sănătatea oculară

Din fericire, există măsuri proactive pe care femeile le pot lua pentru a-și gestiona sănătatea oculară în timpul menopauzei. Dr. Jones recomandă includerea în dietă a alimentelor bogate în omega-3, cum ar fi nucile, semințele de in și peștele gras, precum somonul și macroul.

În plus, având în vedere prevalența utilizării tehnologiei, ea sfătuiește să se urmeze regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, priviți departe de ecran la o distanță de 20 de picioare timp de 20 de secunde pentru a ajuta la prevenirea uscăciunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diabetul de tip 2, identificat cu AI. Tonul vocii, analizat

Crossuri externe

pixel