La vârsta a doua, prevenția...
Melanonichia poate apărea la o singură unghie sau la mai multe. Aceste linii pot fi o apariție naturală dacă aveți un ten închis la culoare. De obicei, arată ca o dungă care începe în partea de jos a patului unghiei și continuă spre partea de sus.
Indiferent de cauză, ar trebui să cereți întotdeauna unui medic să vă verifice melanonichia, deoarece poate fi uneori un semn al altor probleme de sănătate.
Există două tipuri mari de melanonichie:
Activarea melanocitară. Aceasta reprezintă o creștere a producției și a depozitelor de melanină în unghii, dar nu o creștere a celulelor pigmentare. Poate fi declanșată de traume, deficiențe nutriționale, medicamente și alte cauze.
Hiperplazia melanocitară. Aceasta este o creștere a numărului de celule pigmentare din patul unghiei. Această creștere poate fi benignă sau malignă, potrivit Healthline.
Melanonichia poate apărea pe unghiile de la mâini sau de la picioare. De asemenea, poate apărea pe mai multe unghii în același timp.
Poate arăta ca:
- o dungă verticală neagră sau maro pe lungimea unghiei
- o dungă decolorată neagră sau maro care se întinde pe unghie
- deformare a unghiei
Unghiile de la degetele de la picioare sau de la mâini sunt, de obicei, translucide și nu sunt pigmentate. Melanonichia este cauzată atunci când celulele pigmentare, numite melanocite, depun melanină - pigment de culoare maro - în unghie. Aceste depozite sunt de obicei grupate. Pe măsură ce unghia crește, aceasta determină apariția pe unghie a dungii de culoare maro sau neagră.
Depunerile de melanină sunt cauzate de două procese primare, care au cauze diferite.
Activarea melanocitară poate fi cauzată de:
- sarcină
- variațiile rasiale
- traumatisme
- sindromul de tunel carpian
- mușcătura unghiilor
- deformare a piciorului care cauzează fricțiune cu pantofii dvs.
- infecția unghiilor
- lichen planus
- psoriazis
- amiloidoză
- veruci virale
- cancer de piele
- boala Addison
- sindromul Cushing
- hipertiroidism
- disfuncție a hormonului de creștere
- fotosensibilitate
- prea mult fier
- lupus
- HIV
- fototerapie
- expunerea la raze X
- medicamente antimalarie
- medicamente de chimioterapie
Hiperplazia melanocitară poate fi cauzată de:
- leziuni (de obicei benigne)
- alunițe sau semne din naștere (de obicei benigne)
- cancer al unghiei
Alte cauze ale melanonichiei pot include:
- unele bacterii
- tutun
- vopsea de păr
- nitrat de argint
- henna
La un diagnostic de melanonichie se ajunge după o serie de examene. Medicul dumneavoastră va începe cu un examen fizic al tuturor unghiilor de la mâini și de la picioare. Acesta include examinarea dacă unghia este deformată, câte unghii au melanonichie, precum și culoarea, forma și dimensiunea melanonichiei.
De asemenea, medicul se va uita la istoricul medical pentru a vedea dacă aveți vreo afecțiune care ar putea cauza melanonichia.
Următorul pas în diagnosticare este o examinare dermatoscopică folosind un tip specific de microscop pentru a vedea îndeaproape zonele decolorate. Medicul dumneavoastră va căuta în primul rând semne că melanonichia dumneavoastră ar putea fi malignă.
Semnele unui posibil melanom al unghiilor includ:
- decolorarea care are o lățime mai mare de 3 milimetri sau a crescut în dimensiune
- pigmentare maro neregulată
- culoare neagră sau gri alături de cea maro
- pigmentare cu aspect granular
- deformarea unghiei
Pe lângă faptul că va căuta semnele unui posibil melanom, medicul va combina constatările obținute atât la dermoscopie, cât și la examenul fizic pentru a determina tipul și cauza melanonichiei dumneavoastră.
După acești doi pași, medicul poate efectua și o biopsie a unghiei. O biopsie îndepărtează o mică porțiune din unghie și din țesutul unghiei pentru examinare. Acest pas va fi făcut în majoritatea cazurilor de melanonichie, cu excepția cazului în care nu există semne posibile de cancer.
O biopsie este un pas important în diagnosticarea melanonichiei, deoarece îi va spune medicului dumneavoastră cu certitudine dacă este malignă sau nu.
Vezi și: 6 beneficii ale castraveților. Hidratează, reglează tranzitul intestinal și reduc stresul oxidativ
Tratamentul pentru melanonichie variază în funcție de cauză. Dacă melanonichia dvs. are o cauză benignă și nu este canceroasă, adesea nu este nevoie de niciun tratament.
Dacă melanonichia este cauzată de medicamente, medicul vă poate schimba medicamentele sau vă poate cere să nu le mai luați pentru o perioadă de timp, dacă este posibil. Pentru medicamentele pe care nu puteți înceta să le luați, melanonichia poate fi doar un efect secundar cu care vă veți obișnui.
Alte opțiuni de tratament depind de cauză și pot include:
- administrarea de medicamente antibiotice sau antifungice, dacă infecția este cauza
- tratarea bolii de bază sau a afecțiunii medicale care cauzează melanonichia
- dacă melanonichia este malignă sau canceroasă, tumora sau zona canceroasă trebuie să fie îndepărtată complet. Acest lucru poate însemna că veți pierde toată sau o parte din unghie. În unele cazuri, este posibil ca degetul de la mână sau de la picior care are tumora să trebuiască să fie amputat.
Complicațiile posibile ale melanonichiei includ cancerul unghiilor, sângerarea sub unghie, despicarea unghiei și deformarea unghiei. Biopsia unghiei poate provoca, de asemenea, deformarea unghiei, deoarece îndepărtează o porțiune din unghie.
Perspectivele pentru melanonichia malignă nu sunt la fel de bune. Această afecțiune necesită îndepărtarea tumorii, care poate include și amputarea degetului de la mână sau de la picior.
Cancerul de unghie este dificil de depistat în stadii incipiente din cauza asemănărilor cu cauzele benigne ale melanonichiei. Cercetările au constatat că efectuarea unei biopsii la majoritatea melanonichiei este cea mai bună modalitate de a obține un diagnostic mai devreme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...