Depresia postpartum este o condiție...
Li Wenliang, un medic de 34 de ani din Wuhan, a lansat primul avertisment despre noul coronavirus pe 30 decembrie, când a publicat pe grupul său de prieteni şi colegi din domeniul medical de pe aplicaţia chineză de mesagerie online WeChat un mesaj în care afirma că şapte pacienţi care au frecventat o piaţă de fructe de mare au fost diagnosticaţi cu o boală asemănătoare SARS (Sindrom acut respirator sever) şi au fost plasaţi în carantină în spitalul în care lucra, potrivit mai multor companii mass-media din China, citate de agerpres.ro.
La scurt timp după publicarea mesajului, Li a fost acuzat de poliţia din Wuhan că răspândea zvonuri şi ştiri false. A devenit unul dintre medicii anchetaţi de poliţie că ar fi încercat să dezvăluie informaţii confidenţiale despre acest virus mortal în primele săptămâni ale epidemiei, care a contaminat peste 28.000 de persoane şi a ucis peste 560.
Li Wenliang a fost spitalizat pe 12 ianuarie după ce a contractat virusul de la unul dintre pacienţii săi. Infecţia sa cu coronavirus a fost confirmată pe 1 februarie.
În aceeaşi zi din decembrie când Li şi-a anunţat prietenii de pe WeChat în legătură cu noul tip de virus, o notificare de urgenţă a fost emisă de Comisia pentru Sănătate a Municipalităţii din Wuhan, care informa instituţiile medicale din oraş că o serie de pacienţi de la o piaţă locală de fructe de mare - Huanan Seafood Wholesale Market - sufereau de "o formă necunoscută de pneumonie".
"Nicio organizaţie şi niciun individ nu are permisiunea de a transmite către public informaţii despre tratament fără o autorizaţie", preciza acea notificare.
În primele ore ale zilei de 31 decembrie, autorităţile sanitare din Wuhan au organizat o întâlnire de urgenţă pentru a discuta despre epidemie. La finalul ei, Li a fost somat de reprezentanţii spitalului în care lucra să explice modul în care a aflat despre acele cazuri, a precizat cotidianul chinez Youth Daily, cu sediul în Beijing.
În aceeaşi zi, autorităţile din Wuhan au anunţat epidemia şi au alertat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Pe 3 ianuarie, Li a fost chemat la un post local de poliţie şi a primit o mustrare pentru "răspândirea de zvonuri online" şi pentru "perturbarea severă a ordinii sociale" prin intermediul mesajului său de pe mesageria WeChat.
Li a trebuit să semneze o declaraţie - jurnaliştii de la CNN deţin o fotografie a acesteia - în care şi-a recunoscut "infracţiunea" şi şi-a luat angajamentul de a nu mai comite "alte acţiuni ilegale" în viitor.
Medicul chinez se temea că urma să fie arestat. A fost în cele din urmă eliberat de poliţie, dar a revenit să lucreze la Wuhan Central Hospital.
Pe 10 ianuarie, după ce a tratat un pacient, fără să ştie că acesta era infectat cu coronavirusul din Wuhan, Li a început să tuşească şi a făcut febră în ziua următoare. A fost spitalizat pe 12 ianuarie. În zilele următoare, starea lui de sănătate s-a înrăutăţit atât de mult, încât a fost internat la secţia de Terapie Intensivă şi conectat la aparatul de oxigen. Ulterior, a fost testat pozitiv cu coronavirus.
Bilanţul deceselor şi numărul persoanelor infectate de coronavirusul din Wuhan continuă să crească, epidemia nedând deocamdată semne de încetinire, în pofida măsurilor severe de carantină şi a metodelor de control impuse populaţiei în partea centrală a Chinei.
Numărul cazurilor confirmate pe plan mondial au ajuns joi la 28.275, din care peste 28.000 au fost depistate în China. Numărul noilor cazuri diagnosticate în această ţară a crescut cu 3,693 - 15% - în ziua precedentă. Până acum au fost înregistrate 565 de decese, din care doar două în afara Chinei continentale: unul în Filipine şi altul în Hong Kong.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Depresia postpartum este o condiție...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Mindfulness, considerat o soluție...
Anxietatea nu doar că îți afectează...