Medicii din China au găsit vinovatul pneumoniei cu "plămâni albi": Mycoplasma pneumoniae și rezistența la antibiotice. "Tratamentele ar putea deveni ineficiente"

Foto: Freepik @kjpargeter @RobertBodnarT
Medicii din China spun că este posibil să fi găsit vinovatul epidemiei de pneumonie cu "plămâni albi" sau sindromul plămânului alb.

În ultimele șase luni, nordul Chinei a fost lovit de un val de infecții pulmonare la copii, după lockdown-urile severe impuse de țară. Îngrijorări privind apariția unui nou virus pandemic au apărut odată cu primele imagini cu mulțimi purtând măști, aglomerare în spitale și cu oficiali în echipament de protecție decontaminând școli.

Potrivit medicilor chinezi, epidemia de pneumonie "plămâni albi" sau sindromul plămânului alb ar putea fi parțial generată de "superbacterii" sau infecții rezistente la numeroase antibiotice. Conform datelor din revista științifică Frontiers in Microbiology, 90% dintre infecțiile cu această bacterie din China sunt acum rezistente la antibioticele comune, în timp ce în SUA și Europa rezistența se situează între 10 și 15%.

Foto: Freepik @ feepikcontributorthailand

Această creștere a rezistenței la antibiotice poate fi atribuită utilizării excesive a acestora.

Când antibioticele sunt folosite în tratarea infecțiilor bacteriene, bacteriile pot suferi mutații sau pot dobândi gene care le fac rezistente la efectele medicamentelor. Suprapunerea acestor medicamente poate genera apariția unor tulpini rezistente.

Mycoplasma pneumoniae, o bacterie comună care provoacă infecții ușoare, este de obicei tratată cu antibioticul azitromicină. Cu toate acestea, supraprescrierea acestui medicament a condus la rezistență în populația bacteriană, făcându-l în mare parte ineficient.

Ce este Mycoplasma pneumoniae

Mycoplasma pneumoniae reprezintă o bacterie unică, lipsită de perete celular, ce provoacă infecții respiratorii la oameni. Aceasta este cunoscută ca fiind cauza principală a pneumoniei atipice, caracterizată printr-un debut lent și simptome ușoare până moderate. Deși poate infecta toate grupurile de vârstă, este frecvent întâlnită în rândul copiilor și tinerilor adulți.

Ceea ce diferențiază Mycoplasma pneumoniae este absența peretelui celular, conferindu-i flexibilitate genetică și rezistență la anumite tratamente antibiotice. Această bacterie se transmite prin picături respiratorii și poate supraviețui în medii diverse. Infecția cu Mycoplasma pneumoniae poate duce la simptome precum tuse persistentă, febră, dureri toracice și, în cazuri severe, pneumonie.

De-a lungul anilor, rezistența crescută la antibiotice a devenit o preocupare majoră în tratarea infecțiilor cu Mycoplasma pneumoniae, punând în evidență importanța gestionării responsabile a antibioticelor și a strategiilor de prevenire a răspândirii acestei bacterii.

De ce se numește plămân alb

Medicii se confruntă acum cu puține opțiuni atunci când pacienții nu răspund la tratament, fiind nevoiți să considere utilizarea altor antibiotice cu riscul apariției problemelor precum decolorarea dinților și anomalii osoase.

Epidemia din China a fost denumită "white lung" sau "plămân alb" din cauză că pacienții care sufereau de pneumonie prezentau pete albe pe radiografiile plămânilor. Medicii au explicat că aceste pete indică zone cu țesut pulmonar mai dens, provocate de lupta organismului împotriva infecțiilor cu bacterii precum Mycoplasma pneumoniae.

Dr. Yin Yudong, specialist în boli infecțioase la Spitalul Chaoyang din Beijing, a avertizat în legătură cu amenințarea rezistenței la antibiotice din China, declarând că trebuie luate măsuri pentru a controla această problemă sau există riscul ca tratamentele pentru copii să devină ineficiente.

Azitromicina, disponibilă și în SUA, este prescrisă în China la cererea pacienților sau chiar în anticiparea bolilor. Aceasta este, în mod frecvent, administrată copiilor prin perfuzii intravenoase, spre deosebire de alte țări.

Dr. Zuo-Feng Zhang, șef al epidemiologiei la Școala de Sănătate Publică a Universității California, Los Angeles, a remarcat diferențele semnificative în modul în care antibioticele sunt administrate copiilor în China, comparativ cu Statele Unite. Situația a devenit atât de gravă încât părinții cu copii bolnavi așteaptă șapte ore pentru a primi ajutor, iar în unele cazuri li se cere să aducă cu ei cârlige de acasă pentru a susține sacii de perfuzie în holurile spitalelor, potrivit Daily Mail.

Ar putea fi rezultatul unor "valuri de ieșire din pandemie"

Foto: Freepik @kjpargeter

Cu toate acestea, oficialii chinezi afirmă că țara se confruntă acum cu o "tendință fluctuantă descrescătoare" în ceea ce privește infecțiile și spitalizările la nivel național.

Mycoplasma pneumoniae este o bacterie comună care cauzează, în mod normal, o infecție ușoară care se rezolvă singură. Cu toate acestea, medicii sugerează că creșterea infecțiilor în China ar putea fi rezultatul unor "valuri de ieșire din pandemie", iar lockdown-urile severe i-a făcut pe copii mai vulnerabili la infecții.

China a fost criticată internațional. Organizația Mondială a Sănătății a cerut mai multe informații de la China, inclusiv dacă detectează un nou patogen. Preocupările au fost accentuate de gestionarea întârziată a situației în contextul pandemiei de Covid și refuzul Chinei de a confirma transmiterea virusului de la om la om.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel