Medicamentul care îmbunătățește funcția plămânilor la pacienții COVID-19

Sargramostim îmbunătățește semnificativ funcția pulmonară la pacienții spitalizați cu COVID-19, arată un nou studiu.

Un studiu arată că Leukine (sargramostim, rhuGM-CSF) a îmbunătățit oxigenarea la pacienții cu COVID-19 cu insuficiență respiratorie acută cu cel puțin o treime, la peste jumătate dintre cei tratați.
Noile date ale studiului demonstrează că Leukine inhalat (sargramostim, recombinant uman derivat din drojdie [rhuGM-CSF]) poate îmbunătăți semnificativ oxigenarea la pacienții cu COVID-19 cu insuficiență respiratorie acută hipoxică care necesită oxigen suplimentar. Procesul a fost condus de Spitalul Universitar Ghent și condus la cinci spitale din Belgia.
„Rezultatele SARPAC reprezintă un progres major pentru pacienții cu insuficiență respiratorie acută hipoxică datorată COVID-19 și validează rolul critic al sargramostimului în repararea și funcționarea sănătoasă a plămânilor”, a comentat dr. Bart Lambrecht, profesor de medicină pulmonară la Spitalul Universitar Ghent și director științific al Centrului pentru Cercetarea Inflamării de la Institutul de Biotehnologie Flandra (VIB) din Belgia și investigator principal al studiului. „Studiul confirmă rolul sargramostimului în restabilirea funcției de absorbție a oxigenului din plămâni, stimulând în același timp celule imune specifice care luptă împotriva virusului”.
În studiul prospectiv, randomizat, deschis, SARPAC (NCT04326920), 81 de pacienți spitalizați cu COVID-19 confirmat de PCR care sufereau de hipoxemie cauzată de disfuncție pulmonară au fost randomizați pentru a primi fie sargramostim plus standard de îngrijire (SOC), fie SOC singur, scrie europeanpharmaceuticalreview.com.

Efecte în cinci zile

Studiul a îndeplinit obiectivul principal al oxigenării îmbunătățite după cinci zile de tratament cu sargramostim inhalat și SOC. Îmbunătățirea oxigenării (măsurată prin gradientul de oxigen alveolar-arterial) de cel puțin 33% din valoarea inițială a fost observată la 54% dintre pacienții care au primit sargramostim plus SOC comparativ cu 26% dintre pacienții cu SOC. 
Cercetătorii au observat, de asemenea, îmbunătățiri în alte măsuri ale funcției pulmonare cu sargramostim.
Cercetări translaționale suplimentare care însoțesc SARPAC au arătat că pacienții tratați cu sargramostim au avut o creștere semnificativă statistic a activării celulelor T antivirale CD8 + recunoscând în mod specific virusul COVID-19. Potrivit lui Lambrecht, aceste celule T CD8 + sunt aceleași celule care sunt observate în mod tipic după vaccinare și au observat, de asemenea, că celulele de ajutor CD4 specifice virusului sunt induse de sargramostim. Cercetătorii au observat, de asemenea, că pacienții care primesc tratamentul au prezentat niveluri stabile sau în scădere de markeri cheie ai inflamației. Lambrecht a adăugat: „Studiile biomarkerului vor include efectul sargramostimului în scăderea nivelurilor de markeri pentru leziuni pulmonare și fibroză pulmonară, care s-a remarcat a fi crescută în COVID-19 cu efecte pe termen lungi”.

Efecte adverse, în mare parte ușoare

În cadrul studiului, cercetătorii au spus că sargramostimul este bine tolerat, cu evenimente adverse în general similare în ambele grupe. Diferența majoră a fost sângerările nazale – la pacienții cărora li s-a administrat sargramostim inhalant, 20% au prezentat simptomul față de 5% dintre pacienții cu placebo; cu toate acestea, au fost în mare parte ușoare (gradul 1 și 2) și tranzitorii. În plus, în ciuda faptului că sargramostimul este o citokină, cercetătorii nu au găsit nicio dovadă a tratamentului care să înrăutățească sau să inducă furtuni de citokine, în schimb markerii inflamatori măsurați indică faptul că le-a ameliorat.
Aceste constatări sunt în concordanță cu studiile anterioare care utilizează sargramostim intravenos în sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS), pentru care este deja aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și deținut de guvernul SUA în stocul național strategic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel