Medicamentul care devine periculos odată cu înaintarea în vârstă. Este frecvent folosit. Provoacă insuficiență renală

ibuprofen - FOTO: Freepik@syda_production
Un medicament frecvent folosit pentru ameliorarea durerilor devine periculos odată cu înaintarea în vârstă. Folosit în combinație cu medicamentele care scad tensiunea arterială, acesta poate provoca insuficiență renală.

Nu este niciun secret că organismul tău se schimbă pe măsură ce îmbătrânești. Ai putea observa riduri pe piele sau ai putea remarca că părul îți devine treptat gri. Organele tale încep, de asemenea, să îmbătrânească. Un sistem digestiv și circulatoriu mai lent ar putea afecta modul în care corpul tău absoarbe medicamentele.

Rinichii devin mai puțin eficienți în filtrarea deșeurilor din corpul tău, astfel încât unele medicamente ar putea să se acumuleze încet. De asemenea, ficatul tău slăbește odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce înseamnă că ar putea avea probleme în descompunerea medicamentelor.

Vezi și: Nouă semne de avertizare ale unui cancer greu de identificat. Diagnosticarea poate dura chiar și peste 4 ani. Imită afecțiuni mai puțin grave

Ibuprofenul, periculos în cazul vârstnicilor

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, mai mult de o treime dintre persoanele de peste 60 de ani din Statele Unite iau cinci sau mai multe medicamente eliberate pe bază de rețetă pentru a trata afecțiuni precum colesterolul ridicat, diabetul de tip 2 și tensiunea arterială ridicată.

Pe măsură ce iei mai multe medicamente odată cu înaintarea în vârstă, te expui și riscului de efecte secundare. Acest lucru este deosebit de important dacă iei medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul, pentru dureri și dureri ocazionale. Ibuprofenul și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot interacționa cu unele dintre medicamentele tale actuale, mai ales dacă le iei în fiecare zi, potrivit Health Digest.

Vezi și: Planta care ajută la relaxarea creierului. Are efect antidepresiv și anticancerigen

Cum afectează ibuprofenul adulții mai în vârstă

Medicamente - FOTO: Freepik@vivekfxstudio

Un articol publicat în revista Therapeutics and Clinical Risk Management a analizat mai atent modul în care ibuprofenul ar putea afecta adulții mai în vârstă care iau alte medicamente. Ibuprofenul eliberat pe bază de rețetă poate reduce eficacitatea blocantelor receptorilor de angiotensină (ARB) sau a inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) în tratamentul hipertensiunii arteriale.

Unele persoane care iau fosinopril sau hidroclorotiazidă pentru tensiune arterială ridicată ar putea dezvolta insuficiență renală dacă iau doze mari de ibuprofen. Persoanele care iau aspirină pentru inimă ar trebui să evite utilizarea pe termen lung a ibuprofenului pentru a nu interfera cu beneficiile anticoagulante ale aspirinei.

Utilizarea pe termen lung a antiinflamatoarelor, cum ar fi ibuprofenul, poate crește riscul de sângerare gastrointestinală, insuficiență renală și probleme cardiovasculare, conform unui articol publicat în revista The Annals of Long-Term Care.

Vezi și: EVAR și TEVAR: cele două tehnici minune pentru anevrism. Dr. Rodica Niculescu: Anevrismul este izolat astfel încât să nu se rupă și să nu ducă la deces

Antiinflamatoarele cresc riscul de ulcere peptice fatale, în special dacă sunt luate împreună cu corticosteroizi și warfarină. Adulții mai în vârstă prezintă un risc mai mare de insuficiență renală, iar acest risc se dublează dacă luați AINS pentru o perioadă îndelungată. Utilizarea cronică a AINS-urilor poate crește, de asemenea, riscul de atac de cord, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral.

Ibuprofenul are efecte secundare proprii dacă luați o doză mare sau luați în fiecare zi. Ai putea experimenta diaree, greață sau chiar insuficiență cardiacă chiar dacă nu iei alte medicamente. Deși fiecare corp este diferit, este în siguranță pentru majoritatea oamenilor să ia 400 până la 600 de miligrame de ibuprofen de trei ori pe zi cu mâncare timp de aproximativ trei zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel