Medicamente cu valsartan, retrase de pe piață. Risc crescut de cancer, verificări imediate

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) efectuează o evaluare a efectelor potențiale asupra sănătății pacienților tratați cu valsartan. 

Sunt vizate medicamentele ce au în componență NDMA2, o impuritate identificată în substanța activă a acestor medicamente, fabricată de către compania Zhejiang Huahai Pharmaceuticals.

NDMA face parte din clasa agenților care, pe baza studiilor la animale, au fost considerați cu potențial carcinogen probabil la om (substanță care poate cauza apariția cancerului).

Această substanță este prezentă în anumite alimente și surse de apă și nu este considerată nocivă în caz de ingerare a unor cantități foarte reduse.

Un caz de cancer la fiecare 5.000 de pacienți

În urma unei evaluări preliminare, pe baza nivelurilor medii de impuritate detectată în substanța activă la compania Zhejiang Huahai Pharmaceuticals (60 părți per milion), EMA estimează că ar putea exista un caz de cancer în plus la fiecare 5.000 de pacienți care utilizează doza cea mai mare de medicament cu valsartan afectat (320 mg), în fiecare zi, timp de 7 ani.

Estimarea preliminară a EMA se bazează pe ipoteza că NDMA prezentă în substanța activă este transferată în produsul final în aceeași cantitate.

Companiilor care au utilizat substanța activă de la Zhejiang Huahai în fabricația propriilor medicamente cu valsartan li s-a solicitat testarea probelor deținute pentru stabilirea nivelelor reale de NDMA in produsele finite. Totodată, se efectuează și controale suplimentare de către laboratoarele oficiale de control din UE. 

Este important de reținut că pacienți nu sunt în situație de risc imediat.

Toate medicamentele cu valsartan fabricat de către compania Zhejiang Huahai Pharmaceuticals au fost retrase din farmaciile de pe teritoriul UE, în condițiile în care există pe piață și alte medicamente cu valsartan neafectat de impurități. 

Substanța activă valsartan este un antagonist al receptorilor de angiotensină II, utilizat pentru tratarea hipertensiunii arteriale (tensiune arterială mare), în caz de infarct miocardic recent și insuficiență cardiacă. Valsartanul se poate găsi ca substanță activă unică sau în combinație cu alte substanțe active.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel