Medicamente care dau dependență. Cu sau fără rețetă

Medicamentul are efecte adverse periculoase
Nu doar drogurile dau dependență, ci și unele medicamente cu sau fără rețetă. Respectivele pastile pot fi la fel de periculoase ca substanțele ilegale dacă nu sunt luate așa cum au fost recomandate de medici și dacă se face abuz, spun experții.

Dependența de medicamente: Abuzul de droguri nu se referă doar la substanțele interzise aduse de traficanți, ci și la unele medicamente. După marijuana, medicamentele sunt cele mai mari „droguri legale" de care se face frecvent abuz în S.U.A, arată statisticile oficiale.

Medicamente pe bază de prescripție (rețetă) și cele cumpărate direct din farmacii ne pot ajuta să ne vindecăm de diferite boli, dar unele dintre ele, mai ales dacă sunt luate „după ureche", pot fi periculoase și pot da dependență. Iată o listă scurtă compusă de experții de la WebMD. Menționăm că pericolele sunt prezentate în prospecte de către producătorii acestor medicamente la capitolul riscuri sau la reacții adverse.

Barbiturice

Acestea sunt sedative precum fenobarbitalul, pentobarbitalul și secobarbitalul. Ajută la anxietate, probleme de somn și unele convulsii. Dar dacă luați mai mult decât vă e prescris de medici, puteți deveni dependent. Dozele mari pot provoca probleme de respirație, mai ales dacă le luați atunci când beți alcool. Dacă nu puteți funcționa fără barbiturice, cereți ajutor medicilor. Intrarea în sevraj poate fi periculoasă.

Benzodiazepine

Alprazolam și diazepam sunt două exemple de benzodiazepine - un alt tip de sedativ care poate ajuta cu anxietatea, atacurile de panică și problemele de somn. Acest tip de medicamente funcționează bine și sunt mai sigure decât barbituricele. Dar supradozate, ele pot duce, de asemenea, la dependență. Medicamentele cu prescripție nu trebuie date și altora! Nu împărțiți „frățește" așa ceva! Ele sunt numai pentru persoana care are rețeta.

Medicamente pentru somn

Dacă aveți probleme cu somnul, medicamente precum zolpidem, eszopiclonă și zaleplon vă pot ajuta să obțineți odihna de care aveți nevoie. Dar dacă le folosiți mai multe decât v-a prescris medicul, puteți începe să credeți că aveți nevoie de ele ca să dormiți. Deși nu dau la fel de mare dependență ca altfel de pastile, medicii sunt preocupați de abuz, dacă nu sunt luate așa cum sunt prescrise.

Codeina și morfina

Unele dintre medicamente cu care se face cel mai frecvent abuz sunt analgezicele cu prescripție - în mod special, opiaceele. Aceste medicamente puternice atenuează durerea, dar în doze mari pot provoca, de asemenea, efecte secundare euforice, severe și periculoase. Medicii prescriu de obicei morfină pentru durere severă și codeină pentru durere mai ușoară sau tuse.

Oxicodona

Un alt analgezic opioid de care se face foarte des abuz este oxicodona. Este se găsește în mai multe medicamente sub mai multe branduri (cu mai multe denumiri). Oamenii care abuzează de oxicodonă o zdrobesc uneori și o înghit sau și-o injectează - crescând foarte tare riscul supradozei.

Hidrocodonă + acetaminofen

Un alt tip de analgezice opioide conțin hidrocodonă plus acetaminofen. Opioidele provoacă somnolență și constipație. Dozele mari pot provoca probleme periculoase de respirație. Și ele sunt folosite precum drogurile.

Amfetamine

Când sunt prescrise de medici, stimulente precum amfetaminele pot ajuta persoanele cu ADHD. Dar unii oameni folosesc amfetaminele pentru a se droga, pentru a stimula energia și vigilența sau pentru a-și menține greutatea. Puteți ușor deveni dependent de amfetamine. Dozele mari pot provoca o creștere periculoasă a temperaturii corpului, bătăi neregulate ale inimii și stop cardiac.

Metilfenidat

Acesta este un stimulant în medicamentele pentru ADHD. Dacă luați stimulente la recomandarea medicului, combinarea acestora cu decongestionante comune poate provoca o tensiune arterială periculoasă sau o bătăi neregulate ale inimii.

Dextrometorfan

Nu doar medicamentele cu prescripție sunt o problemă. Dextrometorfanul este un ingredient obișnuit în medicamentele fără prescripție medicală pentru răceală și tuse - ajută la oprirea ei. Dar dozele mari vă pot da halucinații. Este popular printre adolescenți, deoarece siropul de tuse este atât de ușor de găsit în dulapurile de medicamente. De asemenea, dozele mari provoacă vărsături, frecvențe cardiace rapide și, rareori, leziuni ale creierului.

Pseudoefedrina

Acesta este un decongestionant în multe medicamente care se pot cumpăra fără prescripție medicală. În timp ce ajută la ameliorarea unui nas înfundat, este, de asemenea, un ingredient în metamfetamina ilegală. Pentru a combate abuzul de Pseudoefedrină, în SUA, spre exemplu, este controlat acum cum sunt cumpărate medicamentele care o conțin. De aceea, unele medicamente pentru răceală sunt situate în spatele tejghelei și pentru unele trebuie să semnezi ca să le cumperi.

Abuzul de medicamente: ce să faceți

Vă îngrijorează că cineva pe care-l iubiți ar putea să abuzeze de medicamente? Cel mai bun lucru de făcut este să-l întrebați direct. Aveți grijă la semnele de abuz, cum ar fi schimbările de comportament sau medicamentele care lipsesc.

Mulți copii consideră că medicamentele uzuale ( cele banale pentru dureri de cap sau răceli) sau chiar medicamentele pe bază de prescripție medicală sunt mai sigure decât drogurile, pentru că sunt legale. Explicați-le atent și ferm riscurile. Și curățați dulapul pentru medicamente și nu-l țineți la îndemâna copiilor și tinerilor! Scapați de medicamentele de care nu mai aveți nevoie și aveți grijă de cele pe care le luați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel