Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Materiile fecale pot indica prezența bolii Parkinson, înainte ca simptomele să se instaleze. Cercetătorii au descoperit că probele de scaun ar putea identifica o afecțiune care este un indicator timpuriu al bolii Parkinson. Aceștia au precizat că sunt necesare studii suplimentare pentru a le confirma rezultatele.
Boala Parkinson este o afecțiune cronică, neurodegenerativă. Simptomele includ probleme de mișcare, tulburări cognitive și tulburări senzoriale.
În 2019, la nivel global, existau aproximativ 8,5 milioane de persoane cu această afecțiune. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prevalența bolii Parkinson s-a dublat în ultimii 25 de ani.
Alfa-sinucleina este o proteină care joacă un rol-cheie în funcția neuronală. Studiile arată că în sinucleinopatii - afecțiuni precum boala Parkinson, demența cu corpuri Lewy și atrofia multiplă a sistemului, care este o formă de disautonomie - alfa-sinucleina se îndoaie greșit și formează agregate, reducând funcția neuronală.
Un studiu a arătat, de asemenea, că 73,5% dintre persoanele cu tulburare izolată a comportamentului de somn cu mișcări rapide ale ochilor (iRBD) dezvoltă boala Parkinson, demența cu corpuri Lewy sau atrofia multiplă a sistemului în decurs de 12 ani.
iRBD se caracterizează prin comportamente de reconstituire a viselor, cum ar fi lovirea cu piciorul sau cu pumnul în timpul somnului, și prin faptul că are vise vii sau violente. Persoanele cu această afecțiune au, de asemenea, cantități mari de agregate de alfa-sinucleină în sistemul nervos central și periferic.
Dezvoltarea unor modalități neinvazive de detectare a nivelurilor de alfa-sinucleină ar putea ajuta cercetătorii să monitorizeze riscul și evoluția bolii Parkinson.
Recent, cercetătorii și-au propus să detecteze dacă nivelurile de alfa-sinucleină din scaun ar putea prezice apariția bolii Parkinson. Aceștia au descoperit că pacienții cu iRBD, dar nu și pacienții sănătoși sau cei cu boala Parkinson, aveau niveluri ridicate de agregate de alfa-sinucleină.
Constatările lor sugerează că probele de scaun ar putea ajuta la diagnosticarea afecțiunilor care implică agregate de alfa-sinucleină. Studiul a fost publicat în npj Parkinson's Disease.
Vezi și: De ce să dormi cu o pernă între picioare. Ce nu ai știut până acum. Cum te ajută
Pentru studiu, cercetătorii au colectat probe de scaun de la:
- 94 de participanți cu boala Parkinson
- 72 de participanți cu iRBD
- 51 de controale sănătoase.
Cercetătorii au analizat apoi probele de scaun pentru a determina nivelul de alfa-sinucleină. Aceștia au descoperit că persoanele cu iRBD cu un risc ridicat de a dezvolta afecțiuni precum boala Parkinson aveau niveluri semnificativ mai mari de agregate de alfa-sinucleină decât controalele sănătoase și pacienții cu boala Parkinson.
Doar din nivelurile de alfa-sinucleină din alambic, cercetătorii au reușit să distingă 76,4% dintre persoanele cu iRBD și controalele sănătoase. Aceștia au remarcat, totuși, că nu au putut face distincția între pacienții cu boala Parkinson și controalele din nivelurile de alfa-sinucleină, potrivit Medical News Today.
Studiile longitudinale arată că pacienții cu boala Parkinson au niveluri crescute de alfa-sinucleină agregată în lichidul lor spinal cerebral pe măsură ce boala avansează. Cercetătorii au remarcat că rezultatele probelor lor de scaun ar fi putut da rezultate diferite din mai multe motive.
În primul rând, ei scriu că nu au caracterizat diferite tipuri de boală Parkinson în cohorta lor. În timp ce 70% din mecanismele bolii Parkinson își au originea în sistemul nervos central, aproximativ 30% își au originea în sistemul nervos intestinal, cunoscut sub numele de sistem nervos enteric.
De asemenea, ei avertizează că s-ar putea ca mai multă alfa-sinucleină să fie excretată în fecale înainte de debutul bolii Parkinson și mai puțin în stadii avansate.
Cercetătorii notează că este necesar să se evalueze eșantioanele de scaun colectate longitudinal pentru pacienții cu iRBD și cu boala Parkinson pentru a înțelege dinamica agregatelor de alfa-sinucleină.
”Există mai multe limitări în utilizarea acestui biomarker. Concentrațiile mai mari de agregate de alfa-sinucleină la pacienții cu iRBD nu distinge ce tip de sinucleopatie poate dezvolta un pacient, dacă este vorba despre boala Parkinson, demența cu corpi Lewy sau atrofia multiplă a sistemului”, a declarat Dr. Pratima Dibba, gastroenterolog certificat la Medical Offices of Manhattan, care nu a fost implicat în studiu, potrivit Medical News Today.
Dr. Dibba a avertizat, de asemenea, că diferitele enzime prezente în scaunul uman pot, de asemenea, să modifice rezultatele testului.
”Este important de reținut că componentele scaunului, cum ar fi proteazele, pot denatura valorile măsurate ale agregatelor de alfa-sinucleină din scaun. În plus, acest biomarker a fost remarcat de către cercetători ca având o sensibilitate și o specificitate limitate. În mod interesant, s-a observat că acesta a fost ridicat la unii subiecți de control, ceea ce poate limita valoarea sa predictivă pozitivă.
Anchetatorii au indicat, de asemenea, că metoda utilizată pentru a detecta agregatele, numită analiza de distribuție a intensității fluorescenței pe bază de suprafață (sFIDA), nu face distincția între agregatele care sunt inofensive pentru neuroni și cele care sunt dăunătoare pentru neuroni”, a mai explicat Dr. Dibba.
”În prezent, descoperirile noastre nu pot fi folosite pentru a diagnostica pacienții individuali. Cu toate acestea, descoperirile noastre ar putea fi eventual folosite pentru a monitoriza efectul unui tratament în timpul studiilor clinice.
De exemplu, în cazul în care un tratament cu un medicament ar reduce în timp nivelul agregatelor de alfa-sinucleină în scaun, acest lucru ar putea indica faptul că tratamentul are un efect”, a subliniat pentru MNT Prof. Erdem Gültekin Tamgüney de la Universitatea Heinrich Heine Düsseldorf (HHU) din Germania, autorul principal al studiului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...