A început sezonul accidentelor pe...
Atunci când urci scările, inima și plămânii tăi vor depune un efort considerabil. Pe măsură ce urci, corpul tău necesită mai mult oxigen pentru a alimenta mușchii, ceea ce determină inima să lucreze mai intens, pompând sângele oxigenat în întregul corp. În același timp, plămânii trebuie să furnizeze suficient oxigen în sânge pentru a face față activității fizice.
De fapt, cercetările au arătat că urcatul scărilor necesită mai multă energie—de peste nouă ori mai mult decât atunci când stai pe scaun. Chiar și urcarea lentă a scărilor cere mai mult oxigen decât statul jos.
Este complet normal să te simți fără răsuflare atunci când urci scările. Cât de mult rămâi fără respirație depinde de mai mulți factori, inclusiv nivelul tău de antrenament. Persoanele care nu sunt într-o formă fizică bună se vor simți mai repede obosite, în timp ce altele ar putea experimenta lipsa respirației doar în timpul unui efort fizic mai intens sau mai prelungit.
Este important să-ți asculți corpul și să știi că respirația ar trebui să revină la normal destul de repede după efort.
Lipsa respirației poate fi provocată de o serie de factori, nu doar de efortul fizic. Câteva cauze comune includ:
- Blocaje ale căilor respiratorii (de exemplu, congestie nazală sau în gât)
- Alergii
- Atacuri de panică sau anxietate
- Comprimarea peretelui toracic
- Boala pulmonară obstructivă cronică (COPD)
- Probleme de inimă, cum ar fi aritmiile sau insuficiența cardiacă
- Hipertensiune pulmonară (presiune crescută a sângelui în plămâni)
- Pneumonie, potrivit Health.
De asemenea, condițiile de mediu, cum ar fi altitudinile mari sau zonele prăfuite, pot face respirația mai dificilă. Dacă simți persistent sau sever lipsă de respirație, ar trebui să consulți un medic.
Vezi și: Urcatul scărilor reduce hipertensiunea arterială. 5 minute pe zi au efect major
8 afecțiuni pe care le-ai putea avea dacă rămâi fără aer în timp ce urci scările - FOTO: Freepik@Flowo
Dacă vrei să îmbunătățești capacitatea de a urca scările, iată trei strategii care te pot ajuta să-ți îmbunătățești rezistența:
1. Urcă scările mai des. Cel mai simplu mod de a deveni mai bun la urcatul scărilor este să practici mai des. Cu cât urci mai des scările, cu atât corpul tău va deveni mai eficient în utilizarea oxigenului. În timp, corpul tău va avea nevoie de mai puțin oxigen pentru a se mișca, iar tu nu vei mai rămâne la fel de obosit.
2. Adaugă intervale. Antrenamentele cu intervale sunt excelente pentru a-ți îmbunătăți fitness-ul cardiovascular. Încearcă să urci un zbor de scări rapid, apoi să mergi încet pe următorul.
De asemenea, poți alterna, urcând două trepte odată și apoi urcând o treaptă pe rând. Această variație ajută la îmbunătățirea eficienței corpului în utilizarea oxigenului, permițându-ți să faci față eforturilor fizice mai intense pentru perioade mai lungi.
3. Întărește-ți picioarele. Deoarece urcarea scărilor necesită multă putere din partea picioarelor, întărirea zonei inferioare a corpului te va ajuta să faci acest lucru mai ușor. Exercițiile precum step-up-urile te pot ajuta să îți construiești rezistența în mușchii picioarelor. Pentru a face step-up-uri:
Ține câte o ganteră de 5 kg în fiecare mână. Urcă pe o bancă joasă sau o treaptă cu un picior, apoi adu și celălalt picior până când stai complet în picioare. Coboară înapoi, pornind cu piciorul pe care l-ai folosit prima dată.
Repetă 10-15 repetări pentru fiecare picior și încearcă 3-4 seturi.
Vezi și: Hipertensiunea, legată de temperatura din locuință. Cu cât e mai rece, cu atât crește tensiunea
Deși este normal să te simți fără respirație la urcatul scărilor, există situații când ar trebui să mergi la medic. Ar trebui să consulți un specialist dacă:
- Problemele de respirație apar brusc sau se agravează rapid
- Simți dureri sau presiune în piept
- Lipsa respirației apare chiar și la eforturi mici, în repaus sau în timpul somnului
- Te oprești din respirație
- Ai senzație de strângere în gât, tuse răgușită sau respirație șuierătoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...