Alimentele care scad riscul de cancer colorectal. Dr. Ovidiu Calapod: Sunt asociate cu prevenția tuturor cancerelor din sfera digestivă

cancer colorectal - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Aceste alimente scad semnificativ riscul de a dezvolta cancer colorectal. În plus, previn diabetul, bolile cardiovasculare și bolile cronice.

Știm cu toții că un stil de viață sănătos este esențial. Adoptarea unei diete echilibrate și bogate în alimente sănătoase poate juca un rol crucial în reducerea riscului de cancer colorectal, conform cercetărilor științifice recente. Un stil de viață sănătos nu numai că poate îmbunătăți calitatea vieții, dar poate juca și un rol vital în prevenirea cancerului colorectal. 

Alimentele care scad riscul de cancer colorectal

Dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care sunt alimentele care scad riscul de cancer colorectal. 

Printre alimentele cu un nivel ridicat de dovezi în acest sens se numără cele bogate în fibre alimentare. Fibrele nu doar că sprijină sănătatea digestivă prin menținerea unui tranzit intestinal regulat, dar sunt asociate și cu o serie de beneficii pentru sănătatea generală.

"Adoptarea unui regim alimentar bogat în alimente sănătoase poate avea un impact semnificativ asupra sănătății colonului și poate contribui la prevenția cancerului colorectal. Voi enumera câteva dintre grupele alimentare pentru care există informații cu nivel mare de dovadă științifică.

Alimentele bogate în fibre. Fibrele alimentare nu doar că ajută la menținerea tranzitului intestinal regulat, dar consumul constant al acestora este asociat cu un risc mai scăzut de boli cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul etc. De asemenea, este asociat cu prevenția tuturor cancerelor din sfera digestivă, îndeosebi a cancerului colorectal.

Vă recomand să introduceți în alimentația zilnică cereale integrale, leguminoase, semințe și nuci pentru a vă asigura un aport adecvat de fibre în alimentație",  a explicat dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Medicamentul banal care afectează ficatul. Dr. Tudor Ciuhodaru: Toxicitate ridicată. Este cea de-a doua cauză de transplant hepatic la nivel mondial

Alimente bogate în fibre - FOTO: Freepik

Alimentele bogate în fibre, esențiale

Alimentele bogate în fibre ocupă un loc central într-o dietă sănătoasă și echilibrată, fiind esențiale pentru menținerea sănătății digestive și pentru prevenirea unor afecțiuni grave precum cancerul colorectal. Fibrele alimentare sunt componente ale plantelor pe care corpul uman nu le poate digera complet. Acestea sunt împărțite în două categorii principale: fibre solubile și fibre insolubile.

Cereale integrale: Oferă o sursă bogată de fibre insolubile, esențiale pentru menținerea sănătății intestinale. Exemple includ orezul brun, grâul integral, secara și ovăzul.

Legume și fructe: Acestea furnizează fibre solubile și insolubile, împreună cu o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali. Exemple includ broccoli, morcovi, mere, pere, și fructe de pădure.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre țânțarii autohtoni. Conf. dr. Carmen Dorobăț: Putem avea astfel de surprize

Leguminoase: Fasolea, linte, mazărea și năutul sunt surse excelente de fibre și proteine vegetale, benefice pentru sănătatea colonului.

Semințe și nuci: Aportul acestora adaugă fibre, proteine și grăsimi sănătoase în dietă. Semințele de chia, semințele de in, nucile și migdalele sunt recomandate pentru beneficiile lor nutritive.

Beneficiile consumului regulat de alimente bogate în fibre includ menținerea tranzitului intestinal regulat, prevenirea constipației și reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și, în special, cancerul colorectal. Fibrele alimentare contribuie la sănătatea colonului prin creșterea volumului scaunului și prin accelerarea tranzitului alimentar, ceea ce poate reduce timpul de expunere a colonului la substanțele toxice din alimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel