Nivelurile oscilante ale colesterolului, asociate cu demența. Cresc riscul cu 60% la vârstnici

colesterolul - FOTO: Freepik@Jh design bd
Fluctuațiile de colesterol au un impact dramatic asupra creierului. Macină fiecare neuron. Nu doar că pot duce la AVC, dar au și alte consecințe grave.

Vezi și: COVID, asociat cu bolile autoimune ale pielii

Menținerea unor niveluri stabile de colesterol ar putea fi la fel de importantă ca menținerea acestora scăzute, în special pentru adulții în vârstă. Un studiu recent, ce urmează să fie prezentat la Sesiunile Științifice ale Asociației Americane a Inimii, subliniază faptul că variațiile mari ale colesterolului de la an la an pot indica un risc crescut de declin cognitiv sau demență.

Cercetătorii au analizat datele a aproape 10.000 de seniori, relevând o legătură între fluctuațiile colesterolului și sănătatea creierului, care depășește măsurile tradiționale ale sănătății cardiovasculare.

Studiul amplu

Conduși de Zhen Zhou, Ph.D., de la Universitatea Monash, cercetătorii au comparat stabilitatea colesterolului cu indicatorii sănătății cognitive. Seniorii cu cele mai variabile niveluri de colesterol (top 25%) au prezentat un risc cu 60% mai mare de demență și o probabilitate cu 23% mai ridicată de declin cognitiv comparativ cu cei cu niveluri stabile.

Studiul a analizat fluctuațiile colesterolului LDL ("colesterolul rău") și HDL ("colesterolul bun"), descoperind că oscilațiile colesterolului total și LDL au fost cele mai asociate cu declinul memoriei și timpul de reacție, potrivit Study Finds.

Vezi și: De ce te înțeapă în partea dreaptă: problemele pe care le ascunde acest simptom

Stabilitatea colesterolului, esențială

Principala preocupare ar putea rezida în stabilitatea plăcilor aterosclerotice, compuse în mare parte din colesterol LDL. Dr. Zhou sugerează că fluctuațiile semnificative ar putea destabiliza aceste plăci, crescând riscul de rupturi și blocaje ale fluxului sangvin în creier, afectând astfel funcția cognitivă.

Rezultatele provin din proiectul ASPREE (ASPirin in Reducing Events in the Elderly), axat inițial pe efectele cardiovasculare ale aspirinei. Cercetătorii au valorificat datele ASPREE, urmărind participanții timp de șase ani pentru a explora legătura dintre stabilitatea colesterolului și declinul cognitiv.

Vezi și: Grupa de sânge, factor pentru colesterolul mărit. Cum influențează acest lucru

Colesterolul mărit, asociat cu demența - FOTO: Freepik@vecstock

Colesterolul mărit, asociat cu demența

Tradițional, colesterolul a fost monitorizat ca metrică a sănătății cardiovasculare, dar acest studiu subliniază că stabilitatea în timp ar putea juca un rol unic în sănătatea creierului. Dr. Fernando D. Testai de la Universitatea Illinois din Chicago remarcă un număr tot mai mare de dovezi care arată că fluctuațiile anumitor valori esențiale, precum tensiunea arterială și colesterolul, pot afecta atât inima, cât și creierul.

Rezultatele studiului sugerează că nivelurile consistente de colesterol, obținute posibil prin medicamente sau schimbări de stil de viață, ar putea proteja sănătatea cognitivă pe termen lung.

Cu numărul americanilor cu vârsta de 65 de ani și peste proiectat să se dubleze de la 7 milioane la 14 milioane până în 2060, prevenirea demenței devine tot mai vitală. În timp ce mai mult de 63 de milioane de adulți au colesterol LDL ridicat, acest studiu recomandă stabilitatea ca fiind esențială. Fluctuațiile, nu doar nivelurile ridicate, ar putea exacerba riscurile de declin cognitiv, făcând esențiale obiceiurile constante de sănătate.

Cercetarea nu descurajează scăderea colesterolului prin medicamente sau ajustări ale stilului de viață. În schimb, subliniază potențialele beneficii ale gestionării stabile a colesterolului pentru a proteja atât sănătatea inimii, cât și a creierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel