Multitasking-ul poate părea eficient,...
Vezi și: Nivelurile oscilante ale colesterolului, asociate cu demența. Cresc riscul cu 60% la vârstnici
Ritmul circadian este ciclul natural care reglează diverse funcții ale corpului, cum ar fi somnul, digestia și metabolismul. Nucleul suprachiasmatic (SCN), situat în hipotalamusul creierului, acționează ca un ceas central, sincronizând corpul cu un ciclu de 24 de ore. Cu toate acestea, fiecare organ, inclusiv ficatul, are propriul său ceas intern, care joacă un rol critic în gestionarea proceselor precum digestia și metabolismul.
În timp ce ritmul SCN este influențat în principal de expunerea la lumină, ceasul ficatului este condus de obiceiurile alimentare. Aceasta înseamnă că ceea ce mâncăm și când mâncăm poate influența semnificativ ceasul intern al ficatului. Pentru o sănătate optimă, atât ceasul SCN, cât și cel al ficatului trebuie să rămână sincronizate, arată studiul publicat în Revista Science.
Atunci când ceasurile creierului și ficatului nu mai sunt sincronizate, pot apărea o serie de probleme de sănătate. Factori precum munca în schimburi, jetlag-ul și obiceiurile alimentare neregulate pot cauza desincronizarea circadiană.
Cercetările au arătat că această perturbare crește riscul de a dezvolta condiții grave, cum ar fi bolile cardiometabolice și diabetul de tip 2. Cu toate acestea, oamenii de știință au avut dificultăți în a identifica mecanismele exacte prin care această desincronizare are loc.
Vezi și: De ce le tremură mâinile tinerilor. E o problemă mai comună decât crezi
Perturbarea ritmului circadian, impact asupra greutății corporale - FOTO: Freepik@Flowo
Pentru a înțelege legătura dintre ritmurile circadiene și comportamentele alimentare, Lauren Woodie și echipa sa au realizat un experiment pe șoareci. Aceștia au șters două gene de ceas esențiale, REV-ERB⍺ și REV-ERBβ, din celulele ficatului. Modificarea genetică a făcut ca șoarecii să dezvolte ritmuri alimentare neregulate, consumând mai multe alimente în timpul fazei de repaus și pe parcursul întregii zile.
Rezultatele au confirmat că activitatea ritmică în ficat este esențială pentru reglarea comportamentului alimentar. Când ritmul circadian al ficatului este perturbat, tiparele alimentare devin dezechilibrate, ducând la supraalimentare și, în cele din urmă, la creșterea în greutate, potrivit Science.
Vezi și: COVID, asociat cu bolile autoimune ale pielii
Investigațiile suplimentare au arătat că nervul vagal aferent hepatic (HVAN), care leagă creierul de ficat, joacă un rol central în acest proces. Când HVAN a fost tăiat la șoareci, comportamentul de supraalimentare cauzat de perturbarea ceasului ficatului a fost semnificativ redus. Aceasta sugerează că ficatul dezordonat trimite semnale către creier, în special către nucleul arcuat, care controlează foamea și sațietatea, provocând comportamente alimentare dezordonate.
Noelia Martinez-Sanchez și David Ray, într-un comentariu legat, au subliniat că această descoperire ar putea fi esențială în abordarea epidemiei de obezitate. Ei cred că, vizând această cale neuronală, cercetătorii ar putea dezvolta intervenții care să realinieze ceasurile circadiene ale creierului și ficatului, ajutând la restabilirea unor comportamente alimentare mai sănătoase și îmbunătățirea funcției metabolice, potrivit Science.
Rezultatele acestui studiu deschid noi perspective interesante pentru tratarea obezității și a condițiilor conexe. Focalizându-se pe calea HVAN, cercetătorii ar putea dezvolta intervenții care să realinieze ceasurile circadiene ale creierului și ficatului, ajutând la restabilirea unor comportamente alimentare mai sănătoase și îmbunătățirea funcției metabolice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...