Măsurile de siguranță pe care trebuie să le știi dacă ai epilepsie. Cum oferi primul ajutor când cineva are o criză de epilepsie

epilepsie Foto: Freepik @DC Studio
Epilepsia prezintă provocări unice, dar o combinație de tratament medical și ajustări ale stilului de viață poate ajuta persoanele să îți gestioneze eficient afecțiunea.

Epilepsia este o boală cronică care provoacă crize repetate din cauza unor semnale electrice anormale provenite de la celule cerebrale deteriorate. Crizele pot provoca modificări ale conștiinței, controlului muscular, senzațiilor, emoțiilor și comportamentului și sunt cunoscute și sub numele de tulburări convulsive.

Epilepsia este adesea înțeleasă greșit ca fiind o tulburare de sănătate mintală, dar poate fi tratată și poate fi gestionată la domiciliu cu ajutorul strategiilor potrivite și al unui mediu de sprijin.

Viața cu această afecțiune poate fi o provocare, dar cu schimbări corecte ale stilului de viață și abordări la domiciliu, persoanele își pot gestiona eficient afecțiunea, ceea ce duce la o mai bună calitate a vieții, căsătorie și paternitate. Intervenția medicală este crucială, dar adoptarea unei abordări la domiciliu poate contribui, de asemenea, în mod semnificativ la o gestionare eficientă.

Vezi și: Beneficiile remarcabile ale verzei. 7 motive care te vor face să incluzi această legumă în alimentația ta

Foto: Freepik @Art of Innovation

Sfaturi pentru tratamentul epilepsiei la domiciliu

- Cea mai importantă parte a managementului epilepsiei este respectarea administrării medicamentelor antiepileptice. Stabilește un regim de consum al medicamentelor, utilizând organizatori de pastile sau alarme pentru a te asigura că sunt luate cantități consistente și la timp. Este esențial să menții un program consecvent pentru programări, deoarece acest lucru îți va permite să abordezi orice efecte adverse potențiale care ar putea fi cauzate de medicamentele pe care le iei sau să faci orice ajustări necesare la rutina ta.

- Mențineți un stil de viață sănătos. Când vine vorba de controlul epilepsiei, a avea un stil de viață care este atât sănătos, cât și echilibrat poate fi de neprețuit. Asigură-te că dormi suficient, că ai parte de o alimentație decentă și de regimuri de exerciții fizice frecvente. Aceste variabile ale stilului de viață contribuie la bunăstarea generală, ceea ce poate duce la o reducere a frecvenței și severității crizelor.

- Yoga și mindfulness sunt două strategii care pot contribui la inducerea relaxării și sunt utile în gestionarea stresului. Un alt factor care ar putea contribui la o mai bună gestionare a convulsiilor este identificarea și evitarea factorilor de stres din mediul înconjurător, potrivit Health.

- Stabilirea unui obicei de somn regulat este esențială pentru cei care suferă de epilepsie, deoarece somnul insuficient poate provoca crize. Privarea severă de somn poate provoca, potențial, crize convulsive. În plus, acest lucru va garanta că mintea este liniștită și că nu îi lipsește componenta foarte necesară a somnului.

Vezi și: 5 obiceiuri alimentare care îți cresc nivelul de zahăr din sânge. De ce este mai sănătos să mănânci fructe întregi decât să bei suc

- Activitatea legată de convulsii trebuie monitorizată și înregistrată. Este esențial să se mențină o evidență completă a activității de convulsii. Utilizând aceste informații, vei putea determina dacă sunt sau nu necesare modificări ale planului de tratament actual. Notează data, ora, durata și orice factori declanșatori asociați fiecărei crize. În cazul în care este necesar, aceste informații pot fi discutate la programul de consultații ulterioare, ceea ce va ajuta în procesul de rafinare a abordării tratamentului.

- Stabilește un plan de prim ajutor. Educă-te pe tine, pe membrii familiei și pe prietenii apropiați cu privire la modul de acordare a primului ajutor în caz de epilepsie. Având cunoștințele necesare pentru a răspunde în mod corespunzător în timpul unei crize poate ajuta la reducerea riscului de rănire. Asigură-te că persoanele care îți sunt apropiate sunt conștiente de acțiunile corecte de întreprins, cum ar fi plasarea corpului tău într-o poziție sigură și măsurarea duratei crizei.

Pentru a proteja o persoană de rănire în timpul unei crize, îndepărtează-o ușor de pericole și creează un spațiu sigur. Așează o pernă moale sub capul lor pentru a preveni rănirea. Cronometrează criza și evită imobilizarea. Rămâi alături de persoana respectivă până când își recapătă cunoștința. Verifică dacă este nevoie de identificare medicală.

Odată ce criza s-a încheiat, ajută-l să se așeze într-o poziție confortabilă pe o parte pentru a-l ajuta să respire și pentru a preveni sufocarea. Oferiți sprijin și asistență, după cum este necesar, în timp ce persoana își revine, fiind înțelegători și fără a judeca.

- Creează o atmosferă de siguranță acasă, făcând ajustări în zona de locuit pentru a reduce probabilitatea de a suferi o criză. Asigură-te că obiectele ascuțite sunt îndepărtate, că mobilierul este fixat, că în locurile cu risc ridicat sunt instalate măsuri de siguranță, cum ar fi podeaua capitonată, și că în casă este asigurată o atmosferă mai sigură.

Epilepsia necesită o abordare cuprinzătoare care include intervenția medicală, modificări ale stilului de viață și un mediu familial de sprijin. Urmarea consecventă a tratamentelor, gestionarea stresului și crearea unui spațiu de viață sigur pot îmbunătăți calitatea vieții și reduce crizele. Consultă un medic pentru sfaturi personalizate și ajustări ale tratamentului.

În concluzie, în timp ce epilepsia poate prezenta provocări, ea nu este în niciun caz un obstacol insurmontabil în calea unei vieți împlinite. Prin integrarea îngrijirii medicale, ajustări ale stilului de viață și un mediu familial de sprijin, persoanele cu epilepsie își pot gestiona în mod eficient afecțiunea și pot minimiza impactul acesteia asupra vieții lor de zi cu zi.

Cu un angajament față de respectarea medicației, obiceiuri sănătoase, gestionarea stresului și educația privind primul ajutor în caz de criză, indivizii se pot împuternici să navigheze prin epilepsie cu încredere și reziliență. Căutarea de îndrumare din partea medicilor este esențială pentru o îngrijire personalizată și un sprijin continuu în călătoria către un control optim al crizelor și o bunăstare generală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel