Marea greșeală pe care o faci când prăjești PÂINE. Bilic, detaliul BANAL pe care nu-l știai: Efect TOXIC

Marea greseala pe care o faci cand prajesti paine - Foto: Unsplash / Freepick
Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre diferența dintre pâinea proaspătă și cea prăjită.

"Pâine proaspătă sau prăjită?

Îngrașă la fel, balonează diferit!

Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe", a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe pagina de Instagram.

De ce este periculoasă coaja de pâine? Nu te-ai fi gândit niciodată că are potenţial cancerigen

Diferența dintre pâinea proaspătă și prăjită

"Ce este diferit între sortimente? Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci doar ajută la digestie/tranzit intestinal. Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale. Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios?

Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, ajunge la 340cal prin prăjire. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii. Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat

Ce se întâmplă dacă ai mâncat pâine mucegăită. BOALA pe care o poți dezvolta și reacțiile adverse

P. S. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare - tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic", a completat ea.

Pâinea eliminată din dietă, o problemă. De ce nu trebuie să renunțăm la ea: NU reușește să slăbească

 

Pâinea se numără printre alimentele eliminate din diete, dar cu toate acestea, unii medici susțin că ea nu trebuie scoasă, pentru că este principala sursă de sațietate. 

În același timp, potrivit medicului diabetolog Laura Ene, uleiul de măsline, chiar dacă e sănătos, are un aport caloric enorm. 

Mai mult, medicul susține că putem mânca pâine la toate mesele.

"Mi se pare o mare problemă când oamenii renunță la pâine. Dacă o alegem integrală, de graham, cu secară, cu semințe, pâinea este din punctul meu de vedere sursa cea mai bună de sațietate. Dacă o îmbunătățim cu fibre și alegem o pâine dintr-o făină de calitate, din punctul meu de vedere ar trebui să rămână pe masa fiecăruia dintre noi.

Și dimineața, se poate și la prânz două felii, iar seara, cu o felie de pâine de obicei obținem o sațietate foarte potrivită și prietenoasă și cu silueta", a declarat medicul.

Medicul a dat exemplul dietei mediteraneene, în care pâinea cu roșii și ulei de măsline este un preparat principal.

"Aici e problema, pentru că nu tot ceea ce e... citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel