Mamografie, obligatorie și la vârsta a treia

Odată cu vârsta, pericolul de cancer nu scade, ba din contra! Femeile cu vârsta de 75 de ani și peste ar trebui să continue să facă mamografii de screening din cauza incidenței relativ ridicate a cancerului de sân descoperită la această grupă de vârstă, conform unui nou studiu.

Femeile cu vârsta de 75 ani și peste ar trebui să continue să facă mamografii, din cauza incidenței relativ ridicate a cancerului de sân constatate în aceasta grupă de vârstă, arată un nou studiu care va fi prezentat, săptămâna viitoare la reuniunea anuală a Societății Americane de Radiologice (RSNA), care va avea loc la Chicago.

Unii spun că e necesar, alții că nu

Recomandările din ghidurile de specialitate privind vârsta de la care examinarea pentru cancerul mamar nu mai e necesară au fost o sursă de confuzie în ultimii ani. În 2009, United States Preventive Services Task Force (USPSTF) a lansat orientări controversate, declarând că nu există dovezi suficiente pentru a evalua beneficiile și efectele negative ale mamografiei de screening la femeile cu vârsta de 75 de ani și peste. Cu toate acestea, alte grupuri profesionale recomandă ca femeile să continue să facă screening atâta timp cât au o stare bună de sănătate.

Discuția continuă în ceea ce privește vârsta de încetare a mamografiei de screening", a declarat dt. Stamatia V. Destouni, radiolog la Elizabeth Wende Breast Care, din Rochester, NY, citată de sciencedaily.com.

Constatările noastre furnizează date importante care demonstrează că există valoare în screening-ul femeilor de peste 75 de ani, deoarece există o incidență considerabilă a cancerului de sân". 

Peste 763 de mii de mamografii analizate

Pentru studiu, Dr. Destounis și colegii săi au analizat datele de la 763.256 de mamografii de screening realizate la centrul Elizabeth Wende Breast Care între anii 2007 și 2017. Prin aceste mamografii a fost pus diagnosticul de cancer pentru 3.944 de pacienti. O analiză ulterioară a fost efectuată pentru a identifica numărul și tipul de cancere diagnosticate la femeile cu vârsta de 75 ani și peste.

Au fost 76.885 de pacienți (10%) cu vârsta de 75 de ani și mai mare incluși în studiu. Vârsta medie a pacienților a fost de 80,4 ani. Au fost diagnosticate, în total, 645 malignități la 616 pacienți, având o rată de cancer de 8,4 detectări la 1.000 de mamografii, la această grupă de vârstă.

Totuși, din total pacienților diagnosticați cu cancer, femeile în vârstă au reprezentat 16%, a arătat dr. Destounis.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că la această categorie de vârstă 82% dintre bolile maligne diagnosticate au fost cancere invazive, dintre care 63% erau de gradul 2 sau 3, care se dezvoltă și se răspândesc mai repede. 17 cazuri de cancer nu au fost tratate chirurgical din cauza vârstei avansate a pacientei sau a degradării generale a sănătății acesteia.

Tumorile descoperite - invazive

„Majoritatea tumorilor descoperite în această grupă de vârstă au fost invazive, și aproape toți acești pacienți - 98% - a suferit o intervenție chirurgicală", a epxlicat dr. Destounis.

Mamografia joacă un rol esențial în depistarea precoce a cancerului de sân, deoarece poate să arate modificări ale sânului cu până la doi ani înainte ca femeia sau medicul să le poată simți, iar detectarea precoce duce la opțiuni mai bune de tratament și supraviețuire îmbunătățită.

Dr. Destounis sfătuiește femeile cu vârsta de peste 75 de ani care sunt în stare de sănătate relativ bună că continue aceste examene de rutină.

Iată cum se face un examen de mamografie ale americani: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel