Mâinile reci, semn al unei afecțiuni grave. Duce la complicații

mainile reci - FOTO: Freepik@EyeEM
Dacă ai mâinile reci în timpul iernii s-ar putea să ți se pară normal. Dar acest aspect poate indica faptul că suferi de o afecțiune gravă.

A avea mâinile reci în timpul iernii poate fi un semn important al unei afecțiuni grave, avertizează medicii. Ei avertizează că sentimentul de frig și oboseală în același timp ar putea indica nevoia de a crește nivelul de fier din organism și ar putea fi un simptom al unei afecțiuni grave.

Având mâinile reci nu ar putea fi doar o consecință a temperaturilor scăzute în timpul lunilor de iarnă, ci ar putea semnala o boală serioasă. Medicii avertizează că senzația de frig și epuizare ar putea însemna că trebuie să creșteți nivelul de fier din organism.

Deficitul de fier, problemă frecventă

Deficitul de fier este o problemă frecventă care poate duce la anemie prin lipsa fierului, iar există mai multe probleme care ar putea sta la baza acestei deficiențe. Principalele motive pentru niveluri scăzute de fier includ consumul insuficient de alimente bogate în fier, dificultăți în absorbția fierului și pierderea de sânge.

"Mâinile și picioarele reci pot fi rezultatul anemiei prin lipsa fierului. Persoanele cu anemie au o circulație sanguină deficitară în întregul corp, deoarece nu au suficiente celule roșii pentru a furniza oxigen țesuturilor lor. Dacă nu primiți suficient oxigen în țesutul corpului, nu veți avea o senzație normală de căldură și frig", a spus dr. Vikash Modi, potrivit Mirror.

Pe lângă senzația de mâini reci, un alt simptom comun al anemiei este senzația constantă de oboseală. Când nu există suficient fier în organism, rezultatul este incapacitatea de a produce suficientă substanță care să-i permită să transporte oxigen. Rezultatul lasă o persoană într-o stare constantă de oboseală, alături de senzația de epuizare.

Anemie - FOTO: Freepik@val-suprunovich

Femeile, mai predispuse la deficitul de fier

Persoanele cele mai expuse acestui pericol includ femeile în perioada premenopauză, deoarece au nevoie de mai mult de două ori mai mult fier decât bărbații din cauza menstruației și a pierderii de sânge.

Femeile însărcinate au nevoie și ele de 50% mai mult fier pentru a ajuta la susținerea creșterii bebelușului lor. Alte grupuri de risc includ vegani și vegetarieni, deoarece alimentele de origine vegetală conțin în mare parte fier non-hem, care nu este absorbit la fel de ușor ca tipul găsit în carne.

Deficitul de fier, simptome

Alte semne care pot indica niveluri scăzute de fier includ:

- Ten palid

* Dureri de cap

- Respirație scurtă

- Păr și piele uscate

- Palpitații

- Umflarea și durerea limbii și a gurii

- Picioare neliniștite

- Unghii fragile.

Semnele nivelurilor scăzute de fier la copii includ:

- Oboseală

- Slăbiciune

- Paliditate

- Irascibilitate

- Amețeli.

Cât de periculos este deficitul de fier

Deficitul de fier poate fi periculos și poate duce la diverse probleme de sănătate, în funcție de gravitatea și durata deficienței. 

Anemie feriprivă: Este cea mai cunoscută și răspândită consecință a deficitului de fier. Anemia feriprivă apare atunci când nivelul de fier din organism este insuficient pentru a susține producția normală de hemoglobină în celulele roșii din sânge. Aceasta poate provoca oboseală, slăbiciune, paloare, dificultăți de concentrare și scăderea performanțelor cognitive.

Scăderea imunității: Fierul este esențial pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Deficitul de fier poate afecta rezistența la infecții și poate face organismul mai vulnerabil la boli.

Probleme de creștere la copii: Copiii cu deficit de fier pot experimenta întârzieri în creștere și dezvoltare. De asemenea, acest lucru poate afecta funcționarea cognitivă și performanța școlară.

Probleme cardiovasculare: Fierul este esențial pentru transportul oxigenului în întregul organism. O deficiență cronică de fier poate afecta inima și sistemul circulator, crescând riscul de boli cardiovasculare.

Complicații în sarcină: Deficitul de fier în timpul sarcinii poate crește riscul de naștere prematură, greutate scăzută la naștere și alte complicații.

Sindromul picioarelor neliniștite: Aceasta este o afecțiune caracterizată prin senzația neplăcută de mișcare sau senzație de furnicături în picioare. Uneori, deficitul de fier poate contribui la apariția acestui sindrom.

Oboseală cronică: Lipsa de fier poate duce la oboseală cronică și epuizare, deoarece organismul nu poate produce suficientă hemoglobină pentru a transporta oxigenul necesar în toate țesuturile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel