Mădălina Crețan, soția lui Nosfe, despre provocarea de a fi părinte singur: Nu știu cum să mă transform în celălalt părinte, cu totul. Radu Leca: O formă de autoritate nouă

Madalina Cretan. FOTO: Facebook @ Madalina Cretan
Mădălina Crețan a mărturisit cum se descurcă în postura de părinte singur, după decesul soțului său, Nosfe, în urmă cu 6 luni.

A fi părinte singur se poate încadra în mai multe categorii, destul de bine definite: cel de părinte divorțat, dar care a păstrat o bună relație cu fostul partener, pentru binele copilului, precum și acel părinte divorțat, care tocmai pentru psihoemoționalul copilului a ales să se separe de fostul partener, dar și situația în care celălat părinte a decedat.

În această din urmă situație este Mădălina Crețan, soția artistului Nosfe, care a decedat în urmă cu 6 luni, care în toată aceasă perioadă a trebui să învețe să fie ”și mamă, și tată”.

Invitată în emisiunea Ultrapsihologie de la DC News unde subiectul dezbătut de psihologul Radu Leca și psihoterapeutul Ramona Dumiru Popescu a fost legat de provocările părintelui singur, Mădălina Crețan a dezvăluit câteva dintre trăirile sale din ultimele luni.

”Pentru mine, această noțiune de părinte singur este împărțită în foarte multe categorii.

Cred că există mai multe feluri de părinți singuri: cei care cred că sunt singuri, cei care sunt singuri cu adevărat, cei care sunt într-un cuplu, dar, de fapt, tot singuri.

Mai sunt și cei care sunt 50% singuri... eu cred că sunt 50% singură.

E foarte adevărat că nu mă limitez la cei doi părinți și mă duc către societate, și când zic societate nu mă refer la televiziune, muzică, mă refer la bunici, profesori, unchi, mătuși, prieteni ș.a.m.d.

Atunci, părerea mea despre această singurătate în a-ți crește copilul este că este foarte important să asculți mult, ca la final, decizia să o iei tot tu, în funcție de ceea ce simți. Ascultatul face întotdeauna bine. (...)

Eu nu m-am regăsit cu ajutorul de specialitate în ceea ce privește problemele pe care le avem în viață.

Mi s-a dovedit în această perioadă, de când soțul meu a decis să părăsească această lume, că ajutorul din afară, ajutorul unui specialist a contat extraordinar de mult. Atunci, am ales să ascult un specialist, să mă ghidez într-o direcție constructivă” a spus Mădălina Crețan.

2. -imagine fara descriere- (273357148_5101789349841937_6184787849384581345_n_89910700.jpg)

Darius Vlad Nosfe, Iris și Mădălina Crețan. FOTO: Facebook @Mădălina Crețan

Rămasă fără suportul și prezența soțului, la numai 35 de ani, cu o fetiță de 7 ani de crescut, Mădălina Crețan a mărturisit că îi este ”în continuare îngrozitor de greu”,  mai ales atunci când trebuie să ia o decizie, ”pentru că inevitabil, decizia o iei tot singur, ca părinte, chiar dacă primești sfaturi, asculți și vorbești, și îmi este extraordinar de greu atunci când, oricât m-aș da eu peste cap și aș încerca să fiu și tată, și mamă, lipsa tatălui există, ea este acolo și atunci îmi este foarte greu pentru că nu știu cum să mă transform în celălalt părinte, cu totul”, a spus Mădălina Crețan.

Vezi și: Ce să spui și ce nu pentru a obține ceea ce îți dorești. Paula Neacșu: Oamenii nu știu lucrul acesta. Sunt cuvinte pe vibrație joasă

Transformarea din ce ești în ce trebuie să fii

În acest sens, psihologul Radu Leca a plusat și afirmă că transformarea la care face referire fosta soție a lui Nosfe reprezintă ”ideea de transformare din ceea ce ești în ceea ce ar trebui să fii pentru copilul pe care-l ai, dar această transformare implică mai multe tipuri de elemente care converg în a crea un climat armonios în interiorul familiei rămase, dar și de a crea o formă de autoritate nouă”.

Întrebată de cum se poate raporta un părinte singur la noua situație, în care trebuie să fie cel care impune reguli și inspiră autoritate, Mădălina Crețan a mărturisit că și înainte de decesul soțului său, ea era cea care se impunea, motiv pentru care acum a fost nevoită să abordeze lucrurile cu mai mult tact.

”Mi-am dorit ca autoritatea să fie el, că era figura masculină, impunătoare, soțul meu fiind atât de blând în interior, nu a reușit să se impună și atunci a trebui să fac eu. Iar acum eu mă regăsesc în situația în care trebuie să mă impun cu mult mai multă grijă, pentru că nu mai există balanța, eu eram cea care setam regulile, soșul meu era cel care balansa conflictele dintre mine și fetiță. Acum, eu șutez, eu dau cu capul.

Recunosc că am ales cumva să comunic mult mai mult și să mă bazez pe puterea de înțelegere a copilului meu și atunci să îi explic cân face ceva greșit și în mod normal poate aș fi ridicat tonul, i-aș fi luat telefonul sau o altă măsură în direcția asta, mă pun lângă ea și îi explic ca unui om mare”, a mai spus Mădălina Crețan, subliniind că și înainte au exsitat reguli de respectat în familia sa, iar acum este doar o continuare a acestora, împărțite la doi.

Vezi și: Ce să spui și ce nu pentru a obține ceea ce îți dorești. Paula Neacșu: Oamenii nu știu lucrul acesta. Sunt cuvinte pe vibrație joasă

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel