Zgomotul alimentar, o preocupare...
Expunerea la lumina albastră scade tensiunea arterială, reducând riscul apariției bolilor cardiovasculare, este concluzia unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Surrey și de la Universitatea Heinrich Heine Dusseldorf.
În timpul acestui studiu, publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, participanții au fost expuși cu întregul corp, timp de 30 de minute, la lumină albastră de aproximativ 450 nanometri, o doză comparabilă cu lumina soarelui - urmată de expunerea la o lumină de control într-o zi diferită. Lumina albastră vizibilă, spre deosebire de lumina ultravioletă (UV), nu este carcinogenă. Pentru a evalua impactul, s-au măsurat tensiunea arterială a participanților, rigiditatea arterelor, dilatarea vaselor sanguine și nivelurile de plasmă sanguină, înaintea, în timpul și la două ore după iradierea cu ambele lumini.
Îmbunătățiri după o jumătate de oră
Cercetătorii au descoperit că expunerea la lumină albastră a corpului a redus semnificativ tensiunea arterială sistolica a participanților cu aproape 8 mmHg, comparativ cu lumina de control care nu a avut niciun impact. Reducerea tensiunii arteriale cu lumină albastră este similară cu cea observată în studiile clinice cu medicamente care scad tensiunea arterială.
Pe lângă efectele de scădere a tensiunii arteriale, s-a descoperit că expunerea la lumină albastră a îmbunătățit și alți markeri de risc cardiovascular, incluzând reducerea rigidității arteriale și relaxarea vaselor sanguine. Acest lucru susține ideea de a utiliza lumina pentru a preveni bolile cardiovasculare, care ucid peste 150.000 de persoane în Marea Britanie în fiecare an.
Aduce și alte îmbunătățiri
Cercetătorii au constatat, de asemenea, că expunerea la lumina albastră a crescut nivelurile de oxid nitric, care este o cale de semnalizare moleculară ce protejează sistemul cardiovascular. Se crede că lumina albastră se eliberează de pe piele în fluxul sanguin, unde relaxează vasele de sânge, crescând fluxul sanguin și scăzând tensiunea arterială.
Christian Heiss, profesor de medicină cardiovasculară de la Universitatea din Surrey și consultant NHS (sistemul britanic de sănătate publică), a declarat:
„Expunerea la lumina albastră oferă o metodă inovatoare pentru a controla cu exactitate tensiunea arterială. Sursele de lumină albastră portabile ar putea face posibilă și practică expunerea continuă la. Asta ar fi deosebit de util pentru cei ale căror tensiune arterială nu este ușor de controlat prin medicație, cum ar fi persoanele în vârstă".
Studiul poate fi găsit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...