Leziuni de țesut moale, depistate prin elastografie sau ecografie?

Tumorile ţesuturilor moi sunt, în general, rare, fiind dificilă estimarea proporţiei exacte a leziunilor benigne şi a celor maligne. Însă o nouă metodă imagistică Elastografia cu valțuri elastice (SWE) poate ajuta la distingerea leziunilor musculo-scheletice ale țesuturilor moi ca fiind benigne sau maligne comparativ cu ultrasunetele convenționale, potrivit unui studiu.

Această tehnică emergentă de imagistică utilizează ultrasunete pentru a identifica proprietățile biomecanice ale țesutului, măsoară viteza de propagare a undelor de forfecare produse de traductor pentru a determina elasticitatea țesuturilor.

,,SWE nu a îmbunătățit performanța de diagnosticare a leziunilor când RMN a fost combinat cu ultrasunete. În plus, asocierea dintre SWV și malignitatea a variat prin localizarea leziunilor și vârsta pacientului", potrivit dr. Philip Robinson, radiolog la Spitalul Leeds din Marea Britanie.

Deși SWE nu are capacitatea de predicție independentă, utilizarea sa suplimentară este în măsură să îmbunătățească performanța de clasificare a evaluării cu ultrasunete numai în comparație cu evaluarea histologică.

Studiul, derulat din decembrie 2015 până în martie 2017, a recrutat 206 de participanți (vârsta medie de 58 de ani, 57% femei) care au fost programați pentru biopsierea a unei mase de țesut moale. Toți au efectuat ultrasunete, RMN și SWE înainte de biopsii. Numai imaginile cu ultrasunete și imaginile cu ultrasunete și RMN au fost examinate în mod independent de trei radiologi musculoscheletici care au clasificat leziunile ca fiind benigne, probabil benigne, probabil maligne sau maligne.

Din numărul total de participanți, 38% au avut leziuni maligne. Cercetătorii au descoperit că SWV cu ultrasunete a avut o ASC de 0,87 si un interval de incredere de 95 la sută, arătând o precizie bună de diagnosticare pentru clasificarea leziunilor ca benigne sau probabil benigne. Cu toate acestea, SWE nu a efectuat o precizie diagnostică comparabilă cu sau fără RMN în clasificarea leziunilor ca fiind probabil maligne sau maligne, au concluzionat cercetatorii potrivit HealthImaging.com.

Specialiștii estimează că leziunile benigne sunt de 100 de ori mai numeroase decât cele maligne, având o incidenţă de aproximativ 300 la 100.000 de locuitori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni
Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim

Crossuri externe

pixel