Leușteanul, 10 beneficii pentru sănătate. De ce să bei ceai de leuștean

Leusteanul, 10 beneficii. FOTO Freepik
Leușteanul, folosit ca plantă aromatizantă, este benefic și pentru sănătate, de la aparatul respirator la digestie și piele.

Leușteanul, parte din familia pătrunjelului, este o plantă folosită inițial în gastronomie, ca plantă aromatizantă, ca apoi să îi fie descoperite și proprietățile medicinale.

Leușteanul oferă o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv susținerea sănătății rinichilor, combaterea organismelor dăunătoare și susținerea sănătății articulațiilor.

Care sunt beneficiile leușteanului

În timp ce știința continuă să exploreze numeroasele beneficii ale leușteanului, există câteva beneficii cercetate care merită o privire.

Reduce riscul apariției pietrelor la rinichi

Leușteanul are acțiunea diuretică și stimulează urinarea fără o pierdere mare de electroliți, fapt care reduce semnificativ riscul apariției de pietre la rinichi.

Sprijin pentru plămâni

Medicina tradițională folosește leușteanul pentru eliberarea mucozităților de la nivelul plămânilor, ceea ce, la rândul său, îmbunătățește fluxul de aer, respirația și aportul de oxigen. Într-un studiu, eucaliptolul, compusul chimic activ din leuștean care reduce iritarea plămânilor, a produs rezultate semnificative și pozitive în patru zile.

Calmează petele aspre

Se pare că leușteanul este încărcat cu compuși care pot calma petele aspre din organism. Compușii din leuștean care oferă acest beneficiu includ limonenul, eugenolul și quercetina.

Promovează sănătatea pielii

Leușteanul este recomandat ca o modalitate naturală de a combate afecțiunile pielii, cum ar fi dermatita și acneea.

Luptă împotriva microrganismelor

Oamenii de știință au descoperit că lovitura este unul dintre cele mai puternice extracte împotriva unor microorganisme, precum E. coli, Salmonella, H. pylori și H. influenzae, potrivit Global Healing.

Ușurează digestia și elimină gazele

Beneficiile calmante ale leușteanului sunt foarte eficiente, acesta fiind un remediu excelent pentru calmarea tractului digestiv, reducea balonării și eliminarea gazelor intestinale.

Susține sănătatea articulațiilor

Planta este considerată un remediu natural pentru disconfortul articular asociat cu guta și umflarea reumatismală a articulațiilor. În plus, nu are efecte secundare.

Suport natural pentru alergii

Efectele calmante ale leușteanului ajută în mod natural la combaterea simptomelor alergiilor. Dar când vine vorba de alergii, leușteanul merge puțin mai departe. Quercetina, un compus prezent în leuștean, inhibă eliberarea de histamină și ameliorează iritarea pielii cauzată de obicei de sensibilitatea la iritanții din mediul înconjurător.

Sprijin menstrual

Printre numeroasele sale utilizări tradiționale, leușteanul s-a dovedit eficient în ameliorarea disconfortului menstrual. Nivelul mare de nutrienți, combinat cu beneficiile sale puternice de calmare, este explicația folosirii acestuia în perioada premenstruală.

Excelent în bucătărie

Leușteanul este, în același timp, un adaos excelent în bucătărie, adăugând gust și crescând valoarea nutritivă a preparatelor culinare. Este adesea folosit ca înlocuitor al țelinei, deși este mai înțepător, așa că trebuie utilizată jumătatea din cantitatea de țelină.
Frunzele constituie o salată excelentă, iar semințele sunt folosite ca condiment și adesea presărate peste salate și supe. Leușteanul poate fi folosit și sub formă de ceai.

Este bogat în vitamine din complexul B, esențiale pentru energie, și în vitamina C, care susține sănătatea pielii și a sistemului imunitar.

Vezi și: Coriandru, 10 beneficii pentru sănătate. De ce să consumi 16 grame pe zi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel