Legumele verzi: cum te ajută să scazi riscul bolilor cardiovasculare

Legume cu frunze verzi
Noi cercetări arată că consumul zilnic al unei cantități mici (aproximativ o cană) de legume bogate în nitrați îți poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Nitrații sunt compuși produși în mod natural în anumite alimente, predominant în verdeață precum spanacul, rucola și țelina. Dar și alte legume precum sfecla roșie conțin nitrați.

„Consumul de legume cu frunze verzi a fost mult timp asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli cardiovasculare”, spune Sarah Anzlovar, un dietetician înregistrat din Boston. „Acest studiu ne oferă doar un alt motiv pentru a adăuga verdeață în dieta noastră. Rezultatele sugerează că puteți beneficia [de nitrați vegetali] la doar de doar 60 de grame sau aproximativ 1 cană de legume.

Cum ajută nitrații să sprijine sănătatea inimii

Corpul noastre depinde de multe substanțe chimice pentru a funcționa corect. Și sănătatea inimii poate fi susținută de substanțe chimice care ajută la relaxarea vaselor de sânge. Acest lucru le permite să se lărgească, ceea ce crește fluxul de sânge în tot corpul. Un flux sanguin mai eficient înseamnă că mai mult oxigen poate ajunge la organele vitale pentru a-și susține funcțiile.

Oxidul nitric este o substanță chimică despre care se știe că sprijină dilatarea (sau lărgirea) vaselor de sânge. Nitrații sunt transformați în oxid nitric în organism, alimentând astfel corpul cu această substanță chimică cheie. Nivelurile adecvate de oxid nitric sunt legate de beneficii precum scăderea tensiunii arteriale.

Nitrații reduc riscul bolilor de inimă

Studiul a avut ca scop investigarea asocierii dintre aportul de nitrați vegetali și bolile cardiovasculare (BCV). Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Jurnalul European de Epidemiologie din aprilie.

Pentru a face acest lucru, au fost evaluate peste 53.000 de persoane fără boli cardiovasculare la începutul studiului. Aportul de nitrați vegetali a fost înregistrat printr-un chestionar auto-raportat privind frecvența alimentelor și evaluat. Pe parcursul a 23 de ani de urmărire, au fost înregistrate 14.088 de cazuri de BCV.

Rezultatele arată că consumul de mai mulți nitrați vegetali a fost asociat cu valori mai mici ale tensiunii arteriale la începutul studiului. În plus, un aport moderat de azotat vegetal (aproximativ 60 de miligrame pe zi) a fost legat de o incidență redusă a bolilor cardiovasculare. Nu s-au observat beneficii suplimentare pentru aporturile mai mari de azotat vegetal.

Cei cu aport de azotat moderat până la mare au arătat, de asemenea:

Riscul cu 12% mai mic de cardiopatie ischemică

Riscul de insuficiență cardiacă cu 15% mai mic

Riscul cu 17% mai mic de accident vascular cerebral ischemic

Riscul cu 26% mai mic de spitalizare a bolii arterelor periferice

Alcoolul crește riscul bolilor cardiovasculare

Când s-a luat în considerare consumul de alcool, cei care au băut mai mult de două băuturi standard de alcool pe zi au avut mai puține beneficii în reducerea riscului de boli cardiovasculare.

„Deși există întotdeauna spațiu pentru erori atunci când sunt evaluate măsurile auto-raportate, precum în chestionarul privind frecvența alimentelor utilizat în acest studiu, aceste rezultate sunt promițătoare, deoarece știm că beneficiile consumului de mai multe legume sunt cunoscute în toată literatura”, spune Elizabeth Shaw, expert în nutriție și autor.

Includerea legumelor bogate în nitrați în dietă poate părea descurajantă, dar găsirea unor modalități de „a le strecura” vă poate ajuta să îndepliniți cota de 60 mg / zi de nitrați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația
10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel