Legumele crude și fructele reduc riscul bolilor de inimă - chiar și când este moștenit genetic!

Dieta conteaza si cand vine vorba de cancer
Cercetătorii au descoperit că riscul genetic, care sunt cel mai puternic marker pentru bolile de inimă, poate fi de fapt modificat prin consumul unor cantități generoase de fructe și legume crude.

Deși probabil există mulți care acționează în același timp, legumele consumate crude și fructele pot să scadă riscul de boli cardiovasculare, chiar și când acesta este moștenit genetic arată un studiu (link direct studiu) publicat în Plos Medicine. 

Se pare că quercetina - un flavonoid din mere, ceapă, struguri și cireșe - are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. 

În plus, multe fructe conțin potasiu, cunoscut pentru efectele sale de scădere a tensiunii arteriale. Și vitamina C, un antioxidant găsit în multe fructe, poate proteja organismul de efectele dăunătoare ale stresului oxidativ prin relaxarea arterelor și prevenirea ruperii plăcii arteriale și provocarea unui atac de cord.

Studiul, unul dintre cele mai mari studii de interacțiune genă-dietă cu efect asupra bolilor cardiovasculare, a implicat analiza a mai mult de 27.000 de persoane din cinci etnii - europene, asiatice de sud, chineze, latino-americane și arabe - și efectul pe care dietele lor au avut efectul genei 9p21. Rezultatele sugerează că persoanele cu genotip cu risc ridicat care au consumat o dietă prudentă, compusă în principal din legume crude, fructe și fructe de pădure, au avut un risc similar de atac de cord cu cele cu genotipul cu risc scăzut.

„Am observat că efectul unui genotip cu risc crescut poate fi atenuat prin consumul unei diete bogate în fructe și legume”, a punctat Sonia Anand, investigator principal al studiului. „Rezultatele noastre sprijină recomandarea de sănătate publică de a consuma mai mult de cinci porții de fructe sau legume ca o modalitate de a promova o sănătate bună”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel