Leguma cu cel mai puternic efect anti-cancer. De ce să pui piper peste ea, de fiecare dată când o mănânci. Nutriționist: Va încurajez să faceți asta, merită!

Leguma - Foto: Freepik @wirestock
Această legumă conține mai puternic efect anti-cancerigen. De ce trebuie să pui piper peste această legumă. Rețeta genială pe care trebuie să o încerci

Medicul nutriționist Alina Lăcătuș a dezvăluit leguma care are cel mai puternic efect anti-cancerigen. Această legumă, chiar dacă nu este atât de iubită de români, este o sursă excelentă de vitamine C și K, precum și de fibre, potasiu, fier și multe alte minerale și vitamine.

În plus, conține antioxidanți puternici, cum ar fi sulforafanul și luteina, care pot ajuta la reducerea stresului oxidativ și la combaterea efectelor radicalilor liberi în organism.

"Dincolo de vitaminele si mineralele pe care le contine, este un aliment special prin fitonutritentii sai.

Este leguma care contine cea mai mare cantitate de glucorafan, din care se produce sulforafanul, care este fitonutrientul cu cel mai puternic efect anticancerigen.

De asemenea, sulforafanul intervine in detoxifierea ficatului si in incetinerea proceselor biochimice care au legatura cu imbatranirea noastra. Sunt cateva detalii importante la care e nevoie sa fim atenti ca sa beneficiem de acest sulforafan", a scris medicul nutriționist Alina Lăcătuș pe pagina sa de Facebook.

3. -imagine fara descriere- (broccoli-3_69047400.jpg)

Foto: Freepik

De ce să pui piper pe această legumă

Este vorba despre o leguma "nu tocmai iubita si anume: broccoli. Trebuie sa recunosc ca nici eu nu sunt fan broccoli, dar am gasit combinatii care il includ si care sunt pe placul meu, ceea ce va incurajez si pe voi sa faceti. Merita!", a spus medicul.

"Glucorafanul se converteste in sulforafan doar in prezenta unei enzime, numita mirozinaza. Aceasta enzima se activeaza in momentul in care taiem sau mestecam broccoli.

Prin fierbere sau gatire mirozinaza se distruge.

Din acest motiv e nevoie sa taiam broccoli in buchetele cat mai mici si sa-l lasam timp de minim 10 minute pe tocator (optim 40 minute) inainte de a il gati.

O sursa de mirozinaza sunt si boabele de mustar. Deci daca le adaugam in procesul de gatire vom obtine mai mult sulforafan.

Un alt condiment important este piperul.

Când adaugi piper la preparatele cu broccoli, piperina din acest condiment are rolul să intensifice absorbția sulforafanului în organism", a mai scris medicul nutriționist.

Rețeta genială pe care trebuie să o încerci

"Reteta cu broccoli pe care v-o recomand am preparat-o in felul urmator:

1. -imagine fara descriere- (broccoli-1_68938500.jpg)

Foto: Freepik @sosiukin

- mai intai am pregatit broccoli (aprox 300 g) cum v-am spus mai sus.

- apoi am taiat wedges 5 cartofi (aprox 500 g), i-am amestecat cu 1 lingura de ulei de masline, mix de verdeturi italienesti (rozmarin, oregano, piper), sare si i-am pus la cuptor, la 180 grade, 20 min.

- am amestecat 250 g naut fiert cu acelasi mix de verdeturi italienesti, piper si boia

- am adaugat broccoli si nautul peste cartofi, le-am amestecat si le-am lasat la cuptor 15-20 minute.

Peste portia mea am am presarat (pentru completarea proteinelor, dar si pentru gust) 30 g seminte de dovleac coapte si 3 linguri de sos tzatziki facut din iaurt grecesc 2% grasime, castravete fabio, usturoi si marar.

A fost un deliciu!

* În cazul în care aveți afecțiuni medicale diagnosticate sau probleme de sănătate, vă recomand cu tărie să consultați întotdeauna un medic înainte de a urma sfaturi, diete sau rețete găsite pe internet. Informațiile obținute online sunt generale și nu trebuie considerate înlocuitoare pentru un plan alimentar personalizat oferit de un profesionist medical calificat", a conchis medicul Alina Lăcătuș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel