Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Leguma cu conținut ridicat de vitamina C stimulează producția de colagen necesară pentru menținerea fermității pielii. Gulia este o legumă care are legătură cu familia cruciferelor. Este consumată pe scară largă în Europa și Asia și a câștigat popularitate în întreaga lume. Beneficiile pentru sănătate și utilizările culinare ale guliei sunt numeroase. Este o sursă bună de nutrienți, cum ar fi vitamina C și fibrele. În plus, vă puteți bucura de gulia crudă sau prăjită și adăugați-o la salate și cartofi prăjiți, potrivit Healhline.
Gulia are tulpini lungi cu frunze și o rădăcină rotundă care este de obicei violet, verde pal sau albă. Este întotdeauna alb-galben la interior. Gustul și textura guliei sunt similare cu cele ale tulpinilor de broccoli și varză, deși aceasta este puțin mai dulce.
Bulbul este utilizat pe scară largă în salate și supe, dar poate fi, de asemenea, prăjit sau sotat. Frunzele și tulpinile sale sunt ușor crocante. În timpul lunilor mai reci, puteți găsi gulia la cele mai multe magazine alimentare, piețele fermierilor. Chiar și în afara sezonului său de vârf, gulia este de obicei disponibilă pe tot parcursul anului la majoritatea magazinelor alimentare.
Vezi și: De ce unii oameni îmbătrânesc sănătos. Cine sunt Super Vârstnicii
O ceașcă (135 de grame) de gulie crudă oferă
- Calorii: 36
- Carbohidraţi: 8 grame
- Fibră: 5 grame
- Proteine: 2 grame
- Vitamina C: 93% din valoarea zilnică (DV)
- Vitamina B6: 12% din DV
- Potasiu: 10% din DV
- Magneziu: 6% din DV
- Mangan: 8% din DV
- Acid folic: 5% din DV
Leguma este o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant care protejează organismul de radicalii liberi și joacă un rol în vindecarea rănilor, sinteza colagenului, absorbția fierului și sănătatea sistemului imunitar.
În plus, este o sursă bună de vitamina B6, care susține sănătatea sistemului imunitar, metabolismul proteinelor și producția de celule roșii din sânge. Este, de asemenea, o sursă bună de potasiu, un mineral și electrolit care este important pentru sănătatea inimii și echilibrul fluidelor.
În cele din urmă, o ceașcă (135 grame) de gulie oferă aproximativ 17% din nevoile zilnice de fibre. Fibrele dietetice ajută la susținerea sănătății intestinului și a gestionării zahărului din sânge.
Vezi și: Durerile de picioare, tratament simplu. Un singur gest îți poate îmbunătăți starea
Gulia conține o gamă largă de antioxidanți, cum ar fi vitamina C, antocianine, izotiocianați și glucosinolați. Acești compuși ai plantelor vă protejează celulele împotriva radicalilor liberi care altfel pot crește riscul de boală. Dietele bogate în legume bogate în antioxidanți, cum ar fi gulia, sunt asociate cu un risc redus de diabet, boli metabolice și moarte prematură.
Gulia cu coajă violet este deosebit de mare în antocianine, un tip de flavonoide care dă legumelor și fructelor o culoare roșie, violet, sau albastră. Un aport ridicat de antocianine este legat de un risc mai mic de boli de inimă şi poate beneficia, de asemenea, funcţionarea creierului.
Toate soiurile de culoare de gulie sunt bogate în izotiocianați și glucosinolați, care sunt antioxidanți puternici asociați cu un risc mai mic de anumite tipuri de cancer, boli de inimă și inflamații.
Gulia este o sursă bună de fibre solubile și insolubile. Primul este solubil în apă și ajută la menținerea nivelului sănătos de zahăr din sânge și colesterol. Pe de altă parte, fibrele insolubile nu sunt defalcate în intestin, ajutând la adăugarea în vrac a scaunului și la promovarea mișcărilor regulate ale intestinului
Ce e mai mult, fibrele sunt principala sursă de combustibil de bacterii intestinale sănătoase, cum ar fi Bifidobacterii și Lactobacili. Aceste bacterii produc acizi grași cu lanț scurt, care hrănesc celulele intestinului și pot proteja împotriva bolilor de inimă și a obezității. În plus, un microbiom intestinal sănătos poate fi asociat cu un sistem imunitar mai sănătos și riscuri mai mici de obezitate și boli intestinale
Gulia conține compuși puternici ai plantelor numiți glucosinolates și izotiocianați, care se găsesc în principal în legumele crucifere. Aportul ridicat de glucosinolat este legat de un risc mai mic de boli de inima datorită capacităţii acestui compus de a lărgi vasele de sânge şi de a reduce inflamaţia. Mai mult decât atât, izotiocianații au proprietăți antioxidante care pot preveni acumularea plăcii în arterele dvs.
Un studiu pe termen lung, care a inclus 1.226 de femei cu vârsta de 70 de ani și peste, a constatat că o dietă bogată în legume crucifere a fost asociată cu un risc cu 13% mai mic de deces din cauza bolilor de inimă pentru fiecare creștere de 10 grame a aportului de fibre pe zi.
În plus, gulia cu coaja mov este bogată în antocianine, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și riscul de accident vascular cerebral.
În cele din urmă, o dietă bogată în fibre poate proteja împotriva bolilor de inimă. O revizuire a 15 studii a constatat că o dietă bogată în acest nutrient a scăzut riscul de deces din cauza bolilor de inimă cu 24%, comparativ cu dietele sărace în fibre.
Nutrienţii din gulie îţi pot susţine sistemul imunitar. Această legumă este bogată în vitamina B6, care este importantă pentru multe funcții, inclusiv metabolismul proteinelor, dezvoltarea celulelor roșii din sânge și funcția imunitară.
Vitamina B6 este implicată în producția de celule albe din sânge și celule T, care sunt tipuri de celule imune care luptă împotriva substanțelor străine și sunt esențiale pentru un sistem imunitar sănătos. Deficitul de acest nutrient este legat de un sistem imunitar slăbit.
În plus, gulia este o sursă excelentă de vitamina C, care poate sprijini funcția celulelor albe din sânge și, în cele din urmă, vă poate întări sistemul imunitar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...