Legătura surprinzătoare dintre somn și singurătate. O nouă abordare pentru problemele sociale

somn singuratate Foto: Freepik @diana.grytsku
Un studiu recent a descoperit că îmbunătățirea calității somnului poate reduce semnificativ sentimentele de singurătate, în special în rândul tinerilor.

Singurătatea, un sentiment copleșitor care afectează milioane de oameni de toate vârstele, este legată de numeroase probleme de sănătate fizică și mentală. Într-o lume în care conexiunile sociale devin din ce în ce mai fragmentate, importanța unor soluții eficiente pentru reducerea singurătății devine evidentă.

Un studiu recent, realizat pe un eșantion de 2300 de participanți, a descoperit o corelație surprinzătoare și promițătoare între sănătatea somnului și nivelurile de singurătate. Rezultatele sugerează că un somn mai bun nu doar că îmbunătățește starea generală de bine, ci și reduce sentimentele de izolare, oferind astfel o cale potențială de a combate această problemă de sănătate publică.

Studiul realizat pe 2300 de participanți a constatat că o sănătate mai bună a somnului este asociată cu niveluri semnificativ mai scăzute de singurătate la toate vârstele, în special la persoanele mai tinere. Singurătatea este o problemă majoră de sănătate publică legată de rate ridicate de rezultate negative asupra sănătății fizice și mentale, potrivit lui Joseph Dzierzewski, vicepreședinte pentru cercetare și afaceri științifice la National Sleep Foundation.

Acesta subliniat nevoia urgentă ca medicii să înțeleagă și să trateze mai bine singurătatea, afirmând că o mai bună sănătate a somnului ar putea fi legată de sentimente mai scăzute de singurătate prin împuternicirea oamenilor să se angajeze în activități sociale, reducerea emoțiilor negative și creșterea interacțiunii pozitive, potrivit Medscape.

Foto: Freepik

Conexiunile sociale după un somn odihnitor

Un sondaj recent al Asociației Americane de Psihiatrie a arătat că 30% dintre adulți au raportat sentimente de singurătate cel puțin o dată pe săptămână în ultimul an, cu 30% dintre americanii cu vârsta cuprinsă între 18-34 de ani care se confruntă cu singurătatea zilnic sau de mai multe ori pe săptămână. Studiul, condus de Dzierzewski, a examinat relația dintre singurătatea socială și emoțională și sănătatea somnului de-a lungul întregii vieți adulte.

Rezultatele au arătat că o sănătate mai bună a somnului și o vârstă mai tânără au fost asociate cu scoruri totale de singurătate semnificativ mai mici și scoruri la subscala singurătății sociale și emoționale. Vârsta a moderat semnificativ asocierea dintre sănătatea somnului și scorurile totale și emoționale ale singurătății, dar nu a moderat asocierea dintre sănătatea somnului și singurătatea socială.

O sănătate mai bună a somnului a fost asociată cu o singurătate mai scăzută la toate vârstele, iar această asociere a fost mai puternică la vârste mai tinere. Motivul pentru care adulții mai tineri ar putea experimenta mai multe beneficii legate de somn pentru singurătate decât adulții mai în vârstă este necunoscut și intrigant, și se recomandă investigații suplimentare.

Citește și: Congestia nazală în timpul sarcinii: cauze, simptome și tratamente. Cum afectează viitoarele mame

Potențialul somnului pentru sănătatea generală

Cercetătorii sugerează că promovarea sănătății somnului ar putea fi o cale neexploatată pentru a sprijini eforturile de reducere a singurătății și de creștere a angajamentului în toate grupurile de vârstă, în special în cele mai tinere. Ei sugerează că cercetările viitoare ar trebui să ia în considerare monitorizarea sănătății somnului în programele sau intervențiile care abordează singurătatea.

Medicii ar trebui să fie conștienți de legătura dintre sănătatea somnului și singurătate, deoarece atât somnul, cât și conexiunile sociale sunt esențiale pentru sănătate și bunăstare. Michael Breus, psiholog clinician și fondator al TheSleepDoctor.com, crede că un somn mai bun ar duce la mai puține sentimente de singurătate. Cercetările au arătat că nefericirea din cauza somnului poate devia noile întâlniri sau chiar prietenii, afectând conștientizarea și inițierea socială, putând duce la singurătate.

Legătura strânsă între sănătatea somnului și singurătate deschide noi perspective pentru abordările terapeutice care vizează îmbunătățirea stării de bine și reducerea izolării sociale. Prin promovarea unor obiceiuri de somn sănătoase, putem contribui la creșterea angajamentului social și la reducerea emoțiilor negative, în special în rândul tinerilor.

Este esențial ca medicii să recunoască importanța somnului de calitate ca factor esențial pentru bunăstarea socială și mentală, explorând în continuare cum această abordare inovatoare poate sprijini eforturile de combatere a singurătății la toate vârstele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

pasiunea in cuplu - FOTO: Freepik@Phaisitsawan
EXCLUSIV
Cum se desfășoară tratamentul All on 4/ All on 6

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel