Lăcrimarea excesivă, cauze. Cum se poate trata și ce înseamnă

lacrimarea excesiva - FOTO: Freepik@goffkein
Lăcrimarea excesivă poate fi cauzată de mai mulți factori. În unele cazuri tratamentul poate fi chirurgical.

Lăcrimarea excesivă poate fi cauzată de mai mulți factori. Epifora este termenul medical pentru lăcrimarea excesivă. Lacrimile îți ajută ochii să rămână sănătoși și confortabili. Cu toate acestea, lăcrimarea excesivă vă poate afecta bunăstarea și viața de zi cu zi.

Lăcrimarea excesivă, simptome: roșeață, vase de sânge mărite

Pe lângă lăcrimarea excesivă mai pot apărea și alte simptome, precum:

- roșeață

- vase de sânge mărite, vizibile

- durere

- durere ascuțită

- umflarea pleoapelor

- vedere înceţoşată

- sensibilitate la lumină, arată Healthline.

Vezi și: Berea, aliment și băutură cu efecte asupra sănătății. Cum o poți prepara acasă

Lăcrimarea excesivă, cauze

Lăcrimarea excesivă este atunci când aveți o producție excesivă de lacrimi. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive. Medicul dumneavoastră poate diagnostica cauza, dar să aruncăm o privire mai atentă la unele dintre posibilitățile.

Obiecte străine și vătămări

Când vă intră un corp străin în ochi, iritarea rezultată poate declanșa clipirea bruscă și lăcrimarea. O pată de praf, murdărie sau alt material poate provoca o abraziune sau o zgârietură. O lentilă de contact murdară sau ruptă poate, de asemenea, să zgârie sau să rănească ochiul, ducând la lăcrimare excesivă. Puteți simți, de asemenea, durere, sau disconfort în ochi.

Vezi și: Scuipatul, riscuri pentru sănătate. Ce boli poate transmite

Alergii

Febra fânului sau rinita alergică este o cauză comună a lăcrimării excesive. Acest lucru se întâmplă atunci când corpul tău reacționează la substanțe inofensive, cum ar fi polenul, praful și murdăria animalelor de companie. Sistemul imunitar produce anticorpi la acești alergeni, declanșând un răspuns inflamator care provoacă ochi roșii, umflați și apoși.

Infecție și inflamație

Infecțiile și inflamația ochilor și pleoapelor pot provoca lăcrimare excesivă. Ochiul roz (conjunctivită) este o afecțiune comună. Este de obicei cauzată de o infecție bacteriană sau virală la unul sau ambii ochi. După cum sugerează și numele, această afecțiune provoacă inflamarea vaselor de sânge în ochi, dându-i un aspect roz sau roșu.

Corneea, lentila clară a ochiului, poate deveni inflamată. Această afecțiune se numește keratită. Simptomele includ durere, roșeață, vedere încețoșată, sensibilitate la lumină.

Blefarita este o umflare roșie, inflamată a pleoapelor. Această condiție se întâmplă atunci când glandele de ulei de la baza genelor se înfundă.

Trachoma este o infecție bacteriană gravă a ochiului. Această afecțiune contagioasă este principala cauză a orbirii în lume. Simptomele includ mâncărime, pleoape umflate, puroi, și epifora.

Vezi și: Cum îți afectează chiloții tanga sănătatea. Dacă afli asta, sigur nu-i vei mai purta

Obstrucția canalului lacrimal

Canalele nazolacrimale sunt canalele lacrimogene din colțul interior al fiecărui ochi. Acestea drenează lacrimile pentru a preveni acumularea de apă în ochi. Aceste canale se pot bloca sau îngusta, provocând lăcrimare severă. Acest lucru poate afecta unul sau ambii ochi. Această afecțiune afectează bebelușii, copiii și adulții.

Unele tipuri de obstrucții sunt genetice. Stenoza punctiformă este o afecțiune în care deschiderea canalului ocular este îngustată sau blocată.

Modificări ale pleoapelor

Clipirea pleoapelor vă ajută să vă ștergeți uniform lacrimile pe ochi. Orice modificare a structurii și funcției pleoapelor poate provoca lăcrimare excesivă.

Acest lucru se poate întâmpla în mod natural sau din cauza unui incident. Pleoapele subțiate și încrețite la adulții mai în vârstă pot acumula lacrimi, provocând roșeață și lăcrimare cronică.

Vezi și: Medicamentul care distruge cancerul. La un pacient a dispărut complet, la alții e în remisie: Explodează tumorile. În cinci săptămâni mi-a eradicat complet boala

Alte cauze

O serie de alte condiții pot provoca lăcrimarea excesivă, inclusiv:

- ochi uscați

- răceala şi gripă

- soare și vânt

- utilizarea excesivă a dispozitivelor digitale

- rănirea feței

- leziuni ale nasului

- infecţie sinusurilor

Unele medicamente pot provoca, de asemenea, lăcrimare excesivă

- medicamente destinate tensiunii arteriale

- medicamente pentru chimioterapie

- adrenalină

- picături pentru ochi

- steroizi

Vezi și: Certificat de handicap pentru pacienții cu cancer. Bogdan Tănase: O boală cronică ce trebuie tratată toată viața. E o sursă de venit în plus

Lăcrimarea excesivă, cum se stabilește diagnosticul

Medicul dumneavoastră sau oftalmologul vă va examina ochii și pleoapele superioare și inferioare pentru a găsi cauza lăcrimării excesive. Un fund de ochi va permite oftalmologului să vadă vasele de sânge din spatele ochiului și să verifice presiunea oculară. Pasajele nasului și cavitățile sinusale pot fi, de asemenea, examinate. Medicul dumneavoastră se va uita la simptomele și istoricul medical.

Dacă aveți puroi la ochi, acesta poate fi testat pentru a afla dacă aveți o infecție bacteriană sau virală.

Lăcrimarea excesivă, tratament în funcție de cauze

Ochii apoși se pot limpezi fără tratament. Atunci când este necesar, tratamentul depinde de cauză:

Obiecte străine: Alungați obiectul cu un flux blând de apă curată. Spălați-vă mâinile cu apă și săpun și îndepărtați lentilele de contact dacă le purtați.

Alergii: Lăcrimarea excesivă rezultată ca urmare a alergiilor este de obicei sezonieră. Evitați declanșatorii alergeni cunoscuți - cum ar fi polenul - în timpul lunilor de primăvară.

Infecții și inflamații: Cele mai multe infecții oculare virale se limpezesc fără tratament. Medicul dumneavoastră vă poate trata o infecție bacteriană a ochiului său pleoapei cu picături de antibiotice sau unguente.

Utilizați o compresă caldă pentru a calma umflătura și clătiți ochiul cu apă sterilă pentru a elimina orice crustă.

Canale blocate și modificări ale pleoapelor: Canalele lacrimogene blocate se pot clarifica singure sau cu tratament antibiotic pentru o infecție oculară. Utilizați o compresă caldă cu apă sterilă pentru a ajuta la curățarea oricăror resturi din ochi.

În unele cazuri, o conductă lacrimală blocată este tratată cu o intervenție chirurgicală pentru a deschide drenajul ochilor. Modificările pleoapelor pot fi, de asemenea, reparate cu intervenţii chirurgicale.

Un studiu clinic a constatat că injectarea toxinei botulinice poate ajuta la relaxarea mușchilor care închid canalele lacrimogene și tratează epifora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel