La ce e bună saramura. Explicația științifică

Sare în exces
Saramura este o soluție saturată de sare, spune Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj.

Saramura are proprietatea de a preveni dezvoltarea și multiplicarea microorganismelor. ””#Știați că/Saramura este o soluție saturată de sare? Saramura se obține prin dizolvarea unei cantități de sare în apă, până se atinge punctul de saturație. Utilizând principiile osmozei, saramura este utilizată pentru extracția apei din diferite celule animale sau vegetale. De asemenea, datorită concentrației ridicate de sare, saramura are proprietatea de a preveni dezvoltarea și multiplicarea microorganismelor”, notează Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj. 

Saramura se folosește și la murături. Acestea sunt surse foarte bune de probiotice, ceea ce le fce un aliment foarte valoros, în special în timpul iernii. Murăturile sunt cunoscute ca fiind o sursă bună de probiotice, dar și de vitamine și minerale. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a postat pe pagina ei de Instagram o serie de informații cu privire la acest alimentele fermentate. „De dragul siguranței alimentare am ajuns să renunțăm la noțiuni precum gust sau plăcere, așa că nu e de mirare că punem egal între termenul «fermentat» și «stricat»”, începe ea, arătând că alimentele fermentate au, din oficiu, o conotație negativă, când ele ar trebui de fapt să fie lăudate, apreciate, căutate.

„Vorbim cu admirație despre «hrana vie», uitând că nu produsele vegetale sunt miracolul vieții, ci alimentele care chiar conțin bacterii vii, adică tot ce este fermentat: drojdia, maia-ua, produsele lactate și brânzeturile, murăturile, borșul, zeama de varză, berea etc. Există mucegai nobil care asigură maturarea mezelurilor și brânzeturilor, așa cum există colonii de bacterii esențiale în fermentarea laptelui, vinului, berii”, mai explică medicul nutriționist.

Potrivit medicului nutriționist, fără bacteriile din mâncare nu putem avea un echilibru bacterian la nivel intestinal, deci nu putem fi sănătoși. „Și câtă vreme avem în organism de 10 ori mai multe bacterii decât celule (2kg bacterii pentru un individ de 60kg), e obligatoriu să fim preocupați de starea lor de bine. Iar asta înseamnă să consumăm produse PRObiotice (cu fermenți vii) și PREbiotice (ce sunt hrană pentru bacteriile din organism).

Excesul de sare poate duce la diverse boli de inimă, așa că leacul nu este recomandat celor care au astfel de afecțiuni sau prehipertensiune. Potrivit celebrului nutriționist Gheorghe Mencinicopschi, trebuie folosită doar zeama de la anumite murături: „Astăzi este o mare confuzie. Mulți consideră că murăturile sunt, spre exemplu, castraveciorii sau gogoșarii în oțet. Murăturile sunt legumele și fructele puse la murat în saramură unde are loc un proces de fermentare. Astfel, legumele și fructele murate se îmbogățesc într-o microfloră probiotică, sănătoasă, la fel ca cea din iaurt, dar mult mai vastă! Murăturile merg foarte bine cu mâncarea grasă, grea. Pe de altă parte, murăturile fermentate au foarte multă vitamina C. În plus, varza are și alte substanțe care protejează mucoasa gastrică”, a explicat acesta. 

Zeama de la aceste murături este bogate în vitamine și minerale, dar și în probiotice. Practic, 30 de mililitri de zeamă de murături conțin, printre altele, betacaroten, vitamina C, calciu și fier, pe lângă probiotice bune pentru digestie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel