Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Un nou coronavirus, asemănător cu COVID-19, a fost descoperit la liliecii ruși, iar faptul că este rezistent la anticorpii din vaccinuri i-a determinat pe oamenii de știință să ceară un efort urgent pentru dezvoltarea unui vaccin generalizat, notează Science Alert.
Potrivit sursei menționate, cercetătorii au lansat deja un avertisment cu privire la o nouă pandemie ce poate fi declanșată de un virus mortal care se răspândește printre oameni.
Similar cu SARS-CoV-2, noul virus respirator descoperit printre lilieci, cunoscut sub numele de Khosta-2, este acoperit cu proteine de tip spike care pot infecta celulele umane folosind aceleași căi de intrare.
Și mai problematică este rezistența sa aparentă la anticorpii monoclonali și la serul indus la beneficiarii vaccinului COVID-19.
Cu alte cuvinte, acest nou virus respirator nu poate fi neutralizat de medicamentele noastre actuale.
Nici măcar anticorpii dezvoltați împotriva variantei Omicron nu au fost eficienți împotriva virusului liliacului, în ciuda faptului că ambii agenți patogeni aparțin aceluiași grup de coronavirusuri respiratorii acute, cunoscute sub numele de sarbecovirusuri.
”În mod critic, constatările noastre evidențiază nevoia urgentă de a continua dezvoltarea de noi vaccinuri împotriva sarbecovirusurilor, care să ofere o protecție mai largă”, scriu autorii.
Când cercetătorii din Rusia au dat prima dată peste Khosta-2 împreună cu un alt virus al liliecilor, Khosta-1, în 2020, niciunul dintre cei doi agenți patogeni nu părea deosebit de periculos.
”Din punct de vedere genetic, aceste virusuri rusești ciudate semănau cu altele care fuseseră descoperite în alte părți ale lumii, dar pentru că nu semănau cu SARS-CoV-2, nimeni nu a crezut că sunt ceva care să ne entuziasmeze prea tare”, explică virusologul Michael Letko de la Universitatea de Stat din Washington.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat că pandemia de COVID-19 încă nu s-a încheiat în pofida scăderii numărului de cazuri şi de decese, cerând ţărilor să implementeze programe de vaccinare cu doze booster înainte de venirea iernii, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Datele adunate în ultimele săptămâni ”au arătat că a existat o scădere a numărului total de cazuri şi de decese asociate COVID-19 în Europa”, a declarat responsabilul strategiei de vaccinare a EMA, Marco Cavalieri.
”Cu toate acestea, pe măsură ce se apropie toamna, trebuie să ne pregătim pentru un nou val de infecţii, conform tendinţei manifestate de virus în ultimii doi ani”, a declarat Cavaleri în cadrul unei conferinţe de presă a EMA, fără a oferi însă cifre exacte.
Preşedintele american Joe Biden a declarat duminică la CBS că pandemia de COVID s-a încheiat în Statele Unite. ”Pandemia s-a terminat. Mai avem încă o problemă cu COVID. Mai avem multă muncă în acest dosar, dar pandemia s-a încheiat”, a afirmat Biden pentru ”60 Minutes”, notează Agerpres.
În timp ce Statele Unitele ale Americii sunt ”libere de pandemie”, Agenţia Europeană pentru Medicamente, cu sediul la Amsterdam, estimează însă că pandemia continuă în Europa.
”Credem în continuare că pandemia este în curs de desfăşurare în Europa”, a declarat Steffen Thirstrup, medicul-şef al agenţiei europene, în cadrul unei videoconferinţe.
”Este important ca statele membre să se pregătească pentru administrarea vaccinurilor, în special a vaccinurilor adaptate (împotriva variantei Omicron), pentru a preveni răspândirea acestei boli în Europa”, a adăugat el.
Săptămâna trecută, EMA a aprobat primul vaccin - o versiune adaptată a Comirnaty de la Pfizer/BioNTech - care ţinteşte subvariantele extrem de contagioase BA.4 şi BA.5 ale Omicron. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...