Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Dr. Raluca Mititelu, președintele Societății Române de Medicină Nuceară, medic primar Medicină Nucleară la Spitalul Militar Central și la Centrul Oncologic Sanador, a explicat la Interviurile DC News și DC Medical că există două tipuri de investigații în medicina nucleară care folosesc radioizotopi: SPECT (Single Photon Emission Tomography) și PET (Tomografia cu Emisie de Pozitroni). Ea spune că se poate folosi acest echipament SPECT când izotopul respectiv emite o singură cuantă gama, un singur foton: emisie monofotonică.
„Deci, anumiți izotopi pot fi detectați cu echipamentul SPECT. Alți izotopi pot fi detectați cu echipamentul PET. De principiu, fac parte tot din imagistica radionucleidică, în fapt, echipamentele care identifică această emisie de pozitroni (PET) sunt mai sofisticate. E puțin mai laborios și a necesitat o dezvoltare tehnică un pic mai importantă și mai complicată.
Mai mult decât atât, în ambele situații s-au dezvoltat în ultima vreme echipamente hibride, de aia se cheamă PET-CT, pentru că are un echipament CT (computer tomograf) încorporat, dar și SPECT – CT poate să existe, adică ai un tomograf încorporat; tomograful face un fel de radiografie, dar pe secțiuni.
Datorit faptului că face radiografii pe secțiuni, practic, acel tomograf îți artă anatomia zonei. Noi, la medicină nucleară și cu ajutorul acestor substanțe, vedem un traseu metabolic. Eu nu pot să văd inima, de exemplu, sau unde-i plămânul, ci doar pe unde se duce acea substanță. Ca să văd structura anatomică am nevoie de un echipament care să-mi facă niște secțiuni, care să-mi facă structura anatomică”, a explicat ea.
„Sistemul fiind hibrid, practic se face înregistrarea odată, atât a detaliilor de anatomie, cât și a proceselor metabolice. Fiind înregistrate odată, nu mai ai problemele de genul ca nu se suprapune imaginea cum trebuie etc.
În afară de asta, mai folosește acest CT încorporat și pentru optimizarea unor parametri ai imaginii, ceea ce e foarte bine, pentru că altminteri nu am înțelege nimic din imaginea respectivă”, a explicat medicul la Interivurile DC News și DC Medical.
Detalii despre acest subiect găsiți în materialul video atașat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...