Intervenția care elimină fibromul uterin. Ce este miomectomia

fibromul uterin - FOTO: Freepik@AI Generated
Fibromul uterin este o tumoare benignă (non-cancerigenă) care se dezvoltă în mușchiul uterin. Această afecțiune este destul de comună, afectând în special femeile în vârstă fertilă. Există mai multe intervenții care pot îndepărta fibroamele uterine.

Fibroamele uterine se manifestă sub forma unor noduli sau tumori care pot varia în dimensiune de la foarte mici până la mari. Fibroamele uterine pot provoca simptome precum dureri abdominale, menstruații abundente, urinare frecventă, dureri în timpul actului sexual sau compresie a altor organe din jurul uterului, în funcție de mărimea și localizarea fibroamelor.

De obicei, fibroamele uterine sunt diagnosticate prin examen fizic, ultrasunete sau alte imagini medicale, precum și prin evaluarea simptomelor.

Miomectomia, ce este

Miomectomia este o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta fibroamele fără a îndepărta uterul (matricea). Fibroamele sunt creșteri de țesut și celule musculare găsite în interiorul sau în afara uterului. De obicei, fibroamele sunt noncanceroase, dar pot fi mari, mici, unul, câteva sau multe.

Nu este clar ce cauzează fibroamele, dar este foarte frecvent ca femeile să le aibă în jurul vârstei de 40 și începutul vârstei de 50 de ani. Fibroamele pot să nu provoace niciun simptom, dar dacă o fac, acestea ar putea fi sângerări menstruale abundente și dureroase și dureri în pelvis sau spate, potrivit WebMD.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre șosetele de compresie. Ce se întâmplă dacă le porți zilnic

Miomectomia, beneficii

Miomectomia, intervenția pentru eliminarea fibroamelor uterine fără uter, are mai multe beneficii și anume, poate ameliora:

- Sângerările abundente în timpul perioadelor menstruale

- Sângerările între perioada menstruală

- Durerea și presiunea în pelvis

- Anemia feriprivă cauzată de pierderea de sânge din perioadele menstruale abundente.

Vezi și: Cele 5 alimente de evitat când ești balonat. Accentuează senzația și provoacă reflux acid

Tipuri de miomectomie

În funcție de câte fibroame există, cât de mari sunt și unde sunt localizate, medicul are trei opțiuni pentru miomectomie:

Miomectomie abdominală (laparotomie)

Fibrom uterin - FOTO: Freepik@AdilMehmood

Această operație este necesară dacă fibroamele sunt foarte mari sau sunt localizate adânc în interiorul uterului.

Miomectomie histeroscopică

Dacă fibroamele sunt în interiorul mucoasei uterine, medicul poate să le îndepărteze cu această procedură.

Vezi și: De ce ne îngrășăm după ce am ținut o dietă. Dr. Șerban Damian: Nu au învățat nimic. Kilogramele apar

Miomectomie laparoscopică

Chirurgul face mici tăieturi în abdomen care îi permit să folosească instrumente pentru a îndepărta fibroamele. Se introduce un laparoscop (un tub îngust cu o cameră video) în stomacul astfel încât să poată vedea (pe un monitor de calculator) pentru a îndepărta fibroamele prin celelalte tăieturi pe care le-a făcut. Această intervenție chirurgicală durează mai mult decât miomectomia abdominală, dar are mai puține riscuri de sângerare și poate fi folosită pentru a îndepărta fibroame mari sau mici.

Miomectomia asistată robotic este un tip de miomectomie laparoscopică în care chirurgul stă la un computer și folosește controale pentru a dirija instrumentele chirurgicale atașate de brațele robotice pentru a îndepărta fibroamele care sunt numeroase sau adânc în peretele uterin.

Recuperarea după miomectomie

În funcție de tipul de intervenție chirurgicală, perioada de recuperare poate fi de la 2 zile până la 6 săptămâni.

Alte tipuri de chirurgie pentru fibroamele uterine

Unele dintre ele sunt proceduri mai puțin invazive, cu perioade de recuperare mai scurte și mai puțin costisitoare decât o miomectomie. Dar au și propriile lor riscuri.

Mioliza

În acest caz, medicul distruge mușchiul neted care alcătuiește fibromul astfel încât să se micșoreze și să moară prin înghețare, încălzire sau energie cu radiofrecvență. Intervenția durează aproximativ o oră și este indicată în cazul fibroamelor mici.

Există șansa ca aceasta să provoace cicatrizare sau infecție în uter, ceea ce ar putea afecta fertilitatea sau ar putea cauza complicații în sarcină.

Vezi și: Cât timp durează recuperarea după o fractură de șold. Dr. Răzvan Ionuț Dragomir: O persoană vârstnică are probleme. Este restricționat accesul pe picior

Embolizarea arterei uterine (EAU)

Această procedură micșorează fibroamele în loc să le îndepărteze. Deși uneori este numită embolizare fibromatoasă uterină (EFU), termenii nu sunt exact interschimbabili. EFU este un tip de EAU pentru a trata fibroamele. EAU poate trata fibroamele și alte afecțiuni care cauzează sângerări vaginale.

Ablația endometrială

Dacă ai menstruații foarte abundente, dar fibroamele sunt mici, se poate recomanda ablația endometrială. Acesta îndepărtează sau distruge mucoasa uterului. Ablația endometrială ar provoca avort spontan la sarcinile viitoare.

Histerectomie

Această intervenție chirurgicală îndepărtează uterul. Poate fi cea mai bună opțiune dacă fibroamele sunt mari, ai mentruații foarte abundente. Histerectomia este o intervenție chirurgicală majoră. Recuperarea poate dura până la 6-8 săptămâni dacă intervenția chirurgicală se face printr-o incizie mai mare în burtă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel