Zgomotul alimentar, o preocupare...
Inima și rinichii sunt afectate de expunerea la fumul de țigară, au descoperit cercetătorii într-un studiu. Acesta poate duce la fibroză în inimă și poate agrava boala de rinichi existentă. Fibroza înseamnă cicatrizarea țesuturilor, fapt care poate afecta funcția normală a organelor vitale, se explică într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.
Echipa de cercetare a acestui studiu cuprinde specialiști și din cadrul Universității din Toledo, Spania, Centrul de Sănătatea și Divizie Pulmonară a Veteranilor din San Diego, Centrul de Științe ale Sănătății din San Diego din cadrul Universității din California, Școala de Medicină Joan C. Edwards, Universitatea Marshall din Huntington, statul american West Virginia.
Cercetătorii au plecat de la ipoteza că expunerea la fumul de țigară afectează negativ mesajele genetice care controlează cicatricile țesuturilor.
Au testat-o pe două grupe de șobolani, una cu boală renală cronică și una cu funcție renală normală. I-au expus pe șoareci la fum de țigară timp de cinci zile pe săptămână de-a lungul a patru săptămâni. Grupurile de șoareci expuși la fum au fost comparate cu două grupuri de control, una cu boală renală cronică și cealaltă cu funcție renală normală, care se aflau într-o încăpere fără fum.
„Mai mulți factori asociați cu boala cardiacă au crescut în grupurile de fum, incluzând tensiunea arterială, mărirea inimii și dezvoltarea țesutului cicatrizat în mușchiul inimii. Animalele expuse la fum au avut, de asemenea, fibroză și funcție redusă în rinichi. Cercetătorii au examinat materialul genetic (microRNA) în țesutul organelor. Ei au descoperit că exprimarea microRNA anti-fibrotică a fost semnificativ scăzută în grupurile de fum în comparație cu grupurile martor. Micro ARN anti-fibroza sunt molecule mici de ARN care sunt asociate cu încetinirea sau prevenirea fibrozei. Modelul de șobolan al fibrozei deschide calea pentru o explorare similară a expresiei genetice la om. Aceasta este o descoperire semnificativă și noua care ilustrează efectele tutunului și nicotinei asupra reglării epigenetice a formării fibrozei în țesuturile cardiace și renale", susțin autorii, potrivit Societății Americane de Fiziologie.
Studiul, publicat în Genomics fiziologic, poate fi citit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...