Trei factori de risc majori duc la...
Cercetările recente au adus la lumină un aspect interesant al luptei împotriva bolilor: potențialul neașteptat al unui ingredient aparent banal. Un studiu prezentat la conferința American College of Allergy, Asthma, and Immunology din 2023 a arătat rate semnificativ mai mici de spitalizare pentru persoanele cu COVID-19 care și-au clătit gâtul și nasul cu un lichid simplu, dar eficient, timp de două săptămâni. Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple care ilustrează cum un element cotidian poate juca un rol esențial în sănătatea noastră.
Sare - FOTO: Freepik@artemsh
Studiile arată că sarea poate opri creșterea bacteriilor și poate conserva alimentele, deci are sens că este utilă și în prevenirea infecțiilor și a bolilor. Un studiu prezentat la conferința American College of Allergy, Asthma, and Immunology din 2023 a arătat rate semnificativ mai mici de spitalizare pentru persoanele cu COVID-19 care și-au clătit gâtul și nasul cu apă sărată timp de două săptămâni, potrivit Mashed.
Mai mult, un studiu publicat în Scientific Reports a constatat că un strat de sare a ajutat la reducerea replicării virusului gripal pe măștile de față din pânză.
Un studiu din 2021 publicat în Gaceta Sanitaria a arătat că o soluție de sare de masă de 7% în apă a vindecat rănile la șoareci mai repede decât grupul de control. Curios, un studiu în Cell Metabolism indică faptul că pielea noastră colectează sare din corp pentru a ajuta celulele albe din sânge care lucrează în apropierea locului infecțiilor. Cercetătorii au reușit, de asemenea, să elimine infecțiile cutanate la șoareci cu o dietă bogată în sare.
Cu toate acestea, este important să știm că consumul de sare în dieta noastră are efectul opus în unele situații. Un studiu publicat în EMBO a arătat că șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în sare au avut funcția imună scăzută. Un alt studiu EMBO arată că aportul ridicat de sare reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva virusurilor.
O dietă săracă în sare poate fi mai valoroasă în timpul focarelor de boli virale. Știm de asemenea că dietele cu conținut ridicat de sodiu pot agrava hipertensiunea arterială și pot inhiba funcția organelor cheie precum rinichii și creierul.
Vezi și: Alimentele care vor dispărea din cauza schimbărilor climatice. Cum ne afectează
Din cauza alimentației zilnice este foarte ușor să depășim cantitatea recomandată de sare. O găsim în majoritatea alimentelor, iar asta înseamnă că poate fi destul de ușor să consumăm prea multă sare - fie că este vorba despre o masă, fie în decursul unei zile.
Există atât efecte pe termen scurt, cât și pe termen lung ale consumului excesiv de sare în dietă. Printre efectele pe termen scurt se numără balonarea, umflarea mâinilor și a picioarelor ca urmare a retenției de apă, sete intensă și, în cazuri extreme, hipernatremie.
Hipernatremia apare atunci când apa se deplasează din celulele tale în sânge pentru a compensa nivelurile crescute de sodiu. Poate fi fatală dacă nu este tratată. În cazurile în care se consumă prea multă sare pe o perioadă îndelungată, un individ poate crește riscul de a dezvolta cancer la stomac, deoarece consumul ridicat de sodiu poate afecta mucoasa stomacului prin ulcere și inflamații.
În cele din urmă, consumul excesiv de sare poate duce și la creșterea tensiunii arteriale - deși temporar, în special dacă organismul tău este mai sensibil la sare - indiferent dacă a fost consumată într-o singură masă sau în timp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Acestea sunt cele mai importante...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...