La vârsta a doua, prevenția...
Inflamație, motivație. Inflamația de grad scăzut în organism poate duce la o lipsă de motivație prin reducerea dopaminei, hormonul cu rol important în partea de recompensare, care conduce la comportamente legate de motivație, susține noua cercetare.
Oameni de știință de la Universitatea Emory examinează dovezi noi despre modul în care inflamația de grad scăzut ar putea afecta nivelul de motivație al unei persoane. Rezultatele lor ar putea fi aplicate și în tratamentul unor cazuri de depresie – legătura dintre depresie și inflamație fiind dovedită printr-un studiu din 2017, informează medicalnewstoday.com.
În cercetarea lor, publicată în revista Trends in Cognitive Sciences, autorii sugerează că mecanismele inflamatorii provoacă eliberarea de mai puțină dopamină ca o modalitate de a face creierul să economisească energie și să se concentreze spre vindecarea rănii sau infecției din organism care a declanșat inflamația.
„Când corpul tău se luptă cu o infecție sau vindecă o rană, creierul tău are nevoie de un mecanism pentru a recalibra motivația ta de a face alte lucruri, așa că nu consumi prea mult din energia ta. (...) Acum avem dovezi puternice care sugerează că sistemul imunitar perturbă sistemul dopaminic pentru a ajuta creierul să efectueze această recalibrare", susține unul dintre autorii studiului, Michael Treadway, profesor asociat la Departamentul de Psihologie din cadrul Universității Emory.
Cercetătorii vin cu o soluție: aplicarea unei metode de evaluare a impactului inflamației cronice și inferioare asupra cantității de energie pe care creierul o consumă asupra comportamentelor conduse de auto-motivație.
Cu ajutorul acestei metode, ei speră să afle cum inflamația ar putea afecta motivația în condițiile de sănătate mintală a oamenilor, cum ar fi depresia și schizofrenia. Cercetarea se bazează pe studii anterioare, care au arătat că unele molecule pro-inflamatorii (citokine) pot afecta modul în care sistemul de dopamina din creier funcționează.
Momentan, inflamația cronică, scăzută, este pusă de cercetătorii și pe seama îmbătrânirii, stresului, condițiilor metabolice sau obiceiurilor nesănătoase ale stilului de viață. Dacă teoria cercetătorilor despre legătura dintre inflamație și tulburări motivaționale se confirmă, atunci – susțin oamenii de știință - „ar putea avea un impact imens asupra tratării cazurilor de depresie și a altor tulburări comportamentale care pot fi conduse de inflamație".
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Hidratarea este un obicei esențial...